Bevæbnede mænd på Krim blokerer for observatører

For anden dag i træk har bevæbnede tropper forhindret observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, i at komme ind på den russisk-dominerede ukrainske Krim-halvø.

Fredag er to busser med ubevæbnede militæreksperter fra OSCE blevet blokeret af bevæbnede mænd ved en vejspærring på vej ind på Krim-halvøen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

To unavngivne kilder fra observatørholdet fortæller til AFP, at de 47 observatører efterfølgende er vendt tilbage til byen Kherson, hvor de har overnattet, siden de torsdag også blev forhindret i at komme ind på Krim-halvøen.

Gruppen af observatører kommer fra 21 af organisationens i alt 57 medlemslande. Danmark har to officerer med på missionen, som menes at vare indtil den 12. marts.

Missionen har til formål at skabe et overblik over, hvad der foregår i det konfliktfyldte område. Ifølge ukrainske grænsevagter befinder der sig nu 30.000 russiske soldater på halvøen.

Rusland fastholder, at der kun er russiske soldater på basen i havnebyen Sevastopol, der siden Sovjetunionens opløsning i 1991 efter aftale med Ukraine har været hjemsted for den russiske sortehavsflåde.

Krims parlament stemte torsdag for en løsrivelse fra Ukraine for i stedet at slutte sig til Rusland. Parlamentet besluttede, at spørgsmålet lægges ud til folkeafstemning 16. marts.

/ritzau/

Dagens Gossip