Bevægelse mod madspild: Start med storkøkkenerne

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

Hvis man vil mindske madspild, er kantiner og storkøkkener på hospitaler og plejehjem et godt sted at starte.

Det er nemlig ikke mange ændringer, der skal til, før en indsats mod madspild virker, siger stifteren af bevægelsen mod madspild, Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

- Der går en del mad til spilde i kantiner og storkøkkener, og faktisk er der rigtig meget at tage fat i, siger hun.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har mandag igangsat et initiativ for at få køkkener på plejehjem, hospitaler og kantiner til at kassere mindre mad.

Med initiativet kan storkøkkenerne få besøg af en konsulent, en såkaldt madspildsjæger, som kan hjælpe virksomhederne med at smide mindre mad ud.

Og man er allerede nået langt, hvis man eksempelvis skifter den store buffettallerken ud med en lidt mindre eller helt dropper buffeten. Buffeter er nemlig ofte er årsag til et stort madspild, fordi maden ikke kan genbruges, siger Selina Juul.

Selv om mange kantiner og storkøkkener har travlt, og det kan være svært at indstille sig på nye måder at arbejde på, må køkkenerne være mere kreative, siger hun.

- For eksempel ryger porretoppe og kartoffelskræller som regel bare i skraldespanden, men med lidt kreativitet kan det sagtens bruges. Porretoppen kan bruges i en grøntsagssuppe, og skrællerne kan vaskes og laves til chips, siger Selina Juul.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet svarer madspildet til, at 700 indkøbsvogne fyldt med mad hvert år ryger direkte i skraldespanden. Det svarer til mere 30.000 ton mad.

Selv om det nye initiativ er rettet med storkøkkener, er det faktisk i danskernes private køkkener, at spildet af mad er allerstørst. Husholdningernes madspil udgør 260.000 ton om året.

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspildet danskerne 11,6 milliarder kroner om året.

/ritzau/