Bibliotekerne udlåner markant flere digitale bøger

Skrevet af admin

07/07/2016

Dagens topnyheder

Landets bibliotekarer har knap så travlt med at sætte bøger i system på boghylderne. Bibliotekerne udlåner færre fysiske romaner og fagbøger.

Til gengæld er udlånet af e-bøger og lydbøger steget kraftigt. Næsten dobbelt så mange digitale bøger blev lånt på bibliotekerne i 2015 sammenlignet med 2014.

Det oplyser Bibliotekschefforeningen.

Ifølge foreningen skyldes en stor del af stigningen, at flere store forlag kom på eReolen i 2015. Digitale biblioteksbøger bliver udlånt fra eReolen.

Men at der ville blive lånt langt flere lydbøger på nettet, var knap så forudsigeligt.

- Vi er blevet overrasket over deres succes. Det har vist sig at være noget, som borgerne er rigtig glade for, siger bestyrelsesmedlem i Bibliotekschefforeningen og bestyrelsesformand for eReolen Jakob Heide Pedersen.

Ifølge Danmarks Statistik faldt udlånet af fysiske bøger med 27 procent fra 2009 til 2015. Det får dog ikke bibliotekerne til at opgive læsestof trykt på papir.

- Vi satser både på fysiske og digitale bøger. Vi ser stadig en stor fremtid for fysiske bøger. Men vi kan jo også se, at de digitale kan noget andet. E-bøgerne er altid tilgængelige, når man har brug for dem eller er på farten, siger Jakob Heide Pedersen.

Bibliotekerne sætter fokus på de gammeldags bøger ved blandt andet at invitere forfattere, forklarer han. Disse tiltag kan desuden forklare, at bibliotekerne faktisk havde to millioner flere besøg i 2015 sammenlignet med 2014.

Det trækker formentligt også folk til, at flere biblioteker ligger i forbindelse med kommunernes borgerservice-afdelinger, hvor folk får lavet nyt kørekort og pas.

- Men jeg tror, at størstedelen skyldes, at vi gør meget for at tiltrække borgere til bibliotekerne. Vi har mange flere aktiviteter i form af foredrag, læseklubber for børn og andre arrangementer, siger Jakob Heide Pedersen.

Selvom e-bøgernes fremgang tilsyneladende sker på bekostning af bøgerne på boghylderne, ser han lyst på udviklingen.

- Stigningen i brugen af lydbøger er vigtig, fordi vi dermed får litteraturen ud til nogen, som måske ikke er så tilbøjelige til at læse en bog, men gerne vil høre en god historie, siger Jakob Heide Pedersen.

E-bøger fra eReolen stod for over 1,1 millioner udlån i 2015. Samme år udlånte bibliotekerne lydbøger knap 1,4 millioner gange.

/ritzau/