Biden og Peres mindes Ariel Sharon foran Knesset

Ariel Sharon blev mandag hyldet foran det israelske parlament Knesset ved den første af to ceremonier i forbindelse med statsbegravelsen af den tidligere premierminister, der døde lørdag.

Blandt gæsterne var USA's vicepræsident, Joe Biden, premierminister Benjamin Netanyahu og Israels præsident, Shimon Peres.

- Vi følger ham i dag til hans endelige hvile, en soldat, en helt særlig soldat, en hærchef, som vidste, hvordan man vinder, siger Shimon Peres.

Ariel Sharon stedes til hvile i nærheden af grænsen til Gaza senere mandag, og Israel har advaret lederne i det palæstinensiske område om ikke at tillade, at der affyres raketter under ceremonien.

Sharon døde lørdag af hjertesvigt efter næsten otte år i koma efter et slagtilfælde.

Den tidligere premierministers død har sat gang i debatten om hans eftermæle.

I Israel hyldes han som krigshelt, mens han i store dele af den arabiske verden først og fremmest er kendt som krigsforbryder.

- Folkets sikkerhed var altid Ariks stålsatte mission, et ubrydeligt engagement i jødernes fremtid, uanset om det er 30 eller 300 år ude i fremtiden, siger Biden ved ceremonien med henvisning til Sharons kælenavn.

Israels nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, som tidligere var minister i Ariel Sharons regering, opfordrer til at følge Sharons eksempel.

- Arik forstod, hvad der var vigtigt for vores eksistens og sikkerhed, vi må stå fast. Vi holder fast i disse principper, siger Netanyahu.

En israelsk sikkerhedskilde siger, at Israel har adviseret den islamistiske Hamas-bevægelse om, at den skal sørge for, at ceremonien ikke bliver forstyrret af raketaffyringer. Hamas kontrollerer Gaza.

I tider med øgede spændinger plejer Israel blandt andet at optrappe overvågningen af Gaza med helikoptere og droner, der er i stand til at spotte og ødelægge palæstinensiske raketter, inden de bliver sendt mod Israel.

Sharon vil blive lagt i jorden ved siden af sin kone Lily, der døde i 2000.

Den danske ambassadør i Israel, Jesper Vahr, deltog i ceremonien ved Knesset.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip