Bilbombe i Beirut puster til etnisk vold

Bomben, der var placeret tæt op ad et indkøbscenter, sårede op mod 50 mennesker. Det er endnu ikke klart, hvem der stod bag angrebet, men det kan meget vel være relateret til de tiltagende religiøse spændinger i Libanon, som er blevet udløst af borgerkrigen i Syrien.

Tusindvis af iranskstøttede Hezbollah-soldater er sendt til nabolandet for at kæmpe på præsident Assads side mod oprørerne. Og takket være støtten fra de libanesiske krigere har den syriske regeringshær vundet betydeligt terræn gennem de seneste uger.

Sunnimuslimske grupper i Libanon har gentagne gange truet med at angribe Hezbollah som hævn for militsens engagement i den syriske borgerkrig, hvor de største oprørsgrupper består af sunnimuslimer. I forvejen har der været mange blodige sammenstød mellem libanesiske sunni- og shiamuslimer.

Tirsdagens bilbombe frygtes at eskalere den etniske vold yderligere, mens landets muslimske grupper gør klar til den hellige ramadan-måned.

En 35-årig sortklædt shiitisk kvinde, Hajje Alis, siger til Reuters:

»Vi havde imødeset en bombe under ramadanen fra militante sunnier, der prøver at hindre os i at kæmpe vores hellige krig side om side med vores syriske brødre. men intet vil stoppe os. Ikke engang 1.000 bomber«.

Den libanesiske indenrigsminister, Marwan Charbel, fordømmer bilbomben og kalder den for »en kriminel handling, der har til hensigt at destabilisere landet og skabe en shia-sunni-konflikt«.

Sundhedsminister Ali Hassen Khalil siger til den libanesiske avis The Daily Star, at 53 blev kvæstet ved eksplosionen og at mindst et dusin personer stadig er indlagt på hospitalet. De fleste af ofrene var kvinder, der var ude at handle sammen med deres børn.

Angrebet kom ifølge The Daily Star blot få timer efter, at Hezbollahs leder, Sayyed Hassan Nasrallah, havde bekræftet, at Hezbollah-militsens soldater kæmper side om side med Assads tropper ved byerne Homs og Qusair.

Abu Ali, der bor i nærheden af eksplosionsstedet, skyder over for Reuters skylden for bilbomben på sunnimuslimske terrorister:

»De møgsvin ønsker at terrorisere os. De vil have os til at opgive vores leder, men vi sværger, at vi bare vil elske ham mere. Alt hvad vi ejer, også vores børn, vil vi give for ham,« erklærer han.

Bilbomben, som blev udløst med en fjerbetjening, var gemt i en stjålet firehjulstrækker og skabte ifølge The Daily Star et to meter dybt krater. Omliggende beboelsesejendomme blev beskadiget og alle biler i brød i brand.

Et øjenvidne siger til Reuters:

»Jeg har ikke hørt så kraftig en eksplosion siden 1980erne, hvor Hezbollahs åndelige leder, Sayyed Mohammed Fadllah, blev dræbt af en bilbombe«.

Det er anden gang i løbet at et par måneder af et shiamuslimsk kvarter i Beirut kommer under angreb. I maj ramte to raketter en shia-bydel, og libanesiske sikkerhedsstyrker har desuden demonteret adskillige raketter de seneste måneder.

Dagens Gossip