Bilbombe i Irak dræber 11 personer

Den parkerede bil eksploderede ved et travlt gademarked cirka 100 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

Efter flere år med reduceret vold i Irak er intensiteten af angrebene steget dramatisk siden starten af året. Bomberne er ofte rettet mod caféer og andre steder, hvor familier samles, samt de militære faciliteter og checkpoints.

Den eskalerende sekteriske vold har siden starten af året kostet mindst 3.700 mennesker livet og har pustet til frygten for, at landet skal falde tilbage den borgerkrigstilstand, der prægede det i 2006 og 2007. Alene i juli blev flere end 1.000 irakere dræbt, hvilket ifølge FN gør det til den mest dødelige måned siden 2008.

Mere end to års borgerkrig i nabolandet Syrien har forværret den rodfæstede sekteriske splittelse mellem shia- og sunnimuslimer og kurdiske fraktioner i Irak.

Iraks sunnimuslimer, der udgør et mindretal i befolkningen, blev under Saddam Hussein, der selv var sunnimuslim, tilgodeset på bekostning af shiamuslimerne, men under det nye shiadominerede styre er sunniernes frustrationer taget til og har betydet, at militante grupper ikke har vanskeligheder med at rekruttere tilhængere.

Situationen kompliceres af, at regeringen ikke har formået at levere basale forsyninger til befolkningen som blandt andet elektricitet og rent vand, og korruptionen er udtalt i alle grene af systemet.

Dagens Gossip