Bilbomber dræber ni tæt på Bagdads grønne zone

Mindst 33 mennesker blev dræbt, da en serie af bomber onsdag rystede Bagdad - blandt andet nær den særligt sikre Grønne Zone og udenrigsministeriet, oplyser sikkerhedskilder.

Bombeangrebene, som sårede og lemlæstede snesevis af andre, sker under den værste voldsspiral i landet i næsten seks år.

Tre bilbomber eksploderede nær Den Grønne Zone. To af bilerne stod parkeret tæt på Udenrigsministeriet.

Den tredje bil blev kørt af en selvmordsbomber, som sprængte sig selv og sin bil i luften ud for en restaurant ved en kontrolpost - kun én gade fra den grønne zone.

Over 1000 mennesker blev dræbt i Irak i januar. Volden er blevet optrappet forud for det næste parlamentsvalg den 30. april.

Sikkerhedsstyrkerne kæmper især mod militante i den vestlige provins Anbar, hvor den magtfulde jihad-gruppe Den Islamiske Stat for Irak og Levanten (Isil) står stærkt. Isil står også stærkt i nogle af de mest kaotiske områder i nabolandet Syrien.

Iraks værste krise bunder i en konflikt mellem regeringsmagten, der ledes af den shiamuslimske Nuri al-Maliki, og landets mindretal af sunnimuslimer, som føler sig undertrykt og sat uden for indflydelse.

Nye tal over dræbte, der er indsamlet fra en række forskellige ministerier, viser, at 1013 mennesker blev ofre for volden i årets første måned. Blandt de dræbte var 795 civile, 122 soldater og 96 politifolk.

Det er det højeste dødstal på en måned siden april 2008, da 1073 mennesker blev dræbt.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip