Billeder viser politi bruge magt mod flygtninge

Politiet har over for omverdenen hævdet, at de håndterede situationen uden brug af fysisk magt, da en stor gruppe flygtninge og migranter vandrede på en sønderjysk motorvej med retning mod Sverige.

Men billeddokumentation og vidner fortæller en anden historie, og jurister afviser nu politiets forklaring, skriver Information.

Politiet har givet udtryk for, at deres møde med flygtningene foregik i al fordragelighed og har hævdet, at de alene brugte dialog og ikke magt over for flygtningene, der vandrede mod Sverige på motorvejen i Sønderjylland.

Men nu rejser billeddokumentation og vidneudsagn, som Information bringer torsdag, alvorlige spørgsmål om politiets forklaring.

Både fotos og forklaringer fra personer, der overværede politiets møde med flygtningene, peger således i retning af, at politiet stik imod egne forklaringer anvendte fysisk magt.

Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, har set billederne og er ikke i tvivl om, at der er tale om magtanvendelse.

- Når man har fat i en mand, der har det ansigtsudtryk, og hiver vedkommende i armen, og pigen, han holder, har den ene betjents arm om halsen, så er det umuligt at konkludere andet, end at der er tale om magtanvendelse, siger Jonas Christoffersen til Information om et af billederne.

Samme vurdering kommer fra Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia.

Han mener, at kombinationen af vidneforklaringerne og billederne, særligt de hvor flere betjente hiver fat i personer, vidner om, at der klart er tale om magtanvendelse.

- Det betyder dog ikke nødvendigvis, at magtanvendelsen har været ulovlig eller uproportionel, men det er klart, at tingene skal kaldes ved deres rette navn, siger Jacob Mchangama.

/ritzau/

Dagens Gossip