Billig olie giver rabat på flybilletter og benzin

De danske forbrugere kan glæde sig over, at det bliver billigere at tanke ved tankstationerne, mens flybilletterne også får en rabat.

Det skyldes, at prisen for en tønde Nordsø-olie tirsdag eftermiddag koster under 40 dollar, som er den laveste pris siden februar 2009.

Forklaringen skyldes i høj grad en priskrig mellem De Olieeksporterende Landes Organisation (Opec) og de andre olieproducerende lande, forklarer Ole Sloth Hansen, råvareranalytiker i Saxo Bank.

- Vi ser lige nu en yderlig eskalering af den priskrig, der foregår mellem OPEC-landene og lande uden for Opec. Det bevirker, at der bliver produceret for meget olie i forhold til den globale efterspørgsel, og det presser prisen i bund, siger han til Ritzau.

- Produktionen er løbet løbskt, og der hersker stor usikkerhed omkring, hvad der kommer til at ske de kommende måneder, tilføjer han.

Prisen for en tønde Nordsø-olie, også kaldet Brent-olie, ligger på lidt over 39 dollar. I 2009, var prisen 37 dollar per tønde.

- For os danskere betyder det, at benzinprisen kommer ned under ti kroner per liter, og vi forventer, at det vil fortsætte i de kommende kvartaler, siger Ole Sloth Hansen.

Saxo Banks analytiker forventer, at olieprisen i den kommende tid kan blive ved med at falde, mens de største skeptikere er bange for, at en prisen kan nå helt ned til omkring 20 dollar per tønde.

- Der er en generel forventning om, at efterspørgslen i sidste halvdel af 2016 vil æde sig ind på produktionen, og det vil være med at stabilisere priserne, vurderer han.

Ole Sloth Hansen har en formodning om, at en tønde olie vil ligge på omkring 70-80 dollar ved udgangen af dette årti.

ritzau/

Dagens Gossip