Billig olie og billig euro er godt for Europas økonomi

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

Umiddelbart lyder det meget godt.

EU-Kommissionen indleder torsdag pressemeddelelsen om sin vinterøkonomiske prognose med at konstatere, at man for første gang siden 2007 tror på, at der i år vil være vækst i alle EU-landes økonomier.

Men ser man nærmere på tallene og de indledende bemærkninger fra EU's generaldirektør for økonomi og finans, Marco Buti, tegner der sig et noget mere broget billede af udsigterne for europæisk økonomi.

- Væksten i bruttonationalproduktet i EU er stadig træg. Og haltende investeringer har foreløbig stået i vejen for en bredere og mere robust acceleration i den hjemlige efterspørgsel, skriver Buti blandt andet.

Og mens der generelt er glæde over, at den billige euro og især de lave oliepriser, der fungerer som en slags skattelettelse for forbrugerne, gavner europæisk økonomi, advarer Buti også om faren for at slappe af.

- Velsignelsen risikerer at vende sig til en forbandelse, hvis den afsporer de politiske beslutningstagere fra at håndtere de enorme udfordringer, der stadig ligger foran dem, skriver Buti.

Han konstaterer, at der skal beslutsomme indgreb til for at undgå en ny æra med lav vækst, pauvre investeringer, lav inflation og spredte storme på finansmarkederne.

Meget hænger på, om EU-Kommissionens investeringsplan kommer til at virke.

Om Den Europæiske Centralbanks nylige beslutning om milliardopkøb af statsobligationer får held med at få forbrugerpriser og renteniveau tilbage på sporet. Og hvordan krisen med Rusland udvikler sig.

Generelt ventes arbejdsløsheden stadig at være alt for høj - 9,3 procent i hele EU i 2016 - og inflationen alt for lav med et forventet minus i eurozonen i første halvår af 2015.

Og der er markante forskelle fra land til land med positive tegn i de tidligere kriselande Cypern, Irland og Portugal, markant usikkerhed om Grækenland efter det nylige regeringsskifte og fortsat blinkende advarselslamper for de store euroøkonomier Frankrig og Italien.

For EU som helhed spår kommissionen en økonomisk vækst i år på 1,7 procent af bruttonationalproduktet og 2,1 procent i 2016.

For de 19 lande i eurozonen ventes en lidt mindre vækstrate - 1,3 procent i år og 1,9 procent til næste år.

Inflationen ventes at forblive lav i år. I eurozonen ventes forbrugerprisudviklingen at blive under nul - minus 0,1 procent i år og plus 1,3 procent til næste år. For EU som helhed spås en inflation på 0,2 procent i år og 1,4 procent i 2016.

/ritzau/