Billige boliger kræver nybyg

Morten Mathiasen, ansvarlig fagekspert ved Boligejernes Videnscenter, Bolius, vurderer, at det i en del tilfælde kan svare sig at bygge nyt frem for at købe et gammelt hus.

»Der er nogle gamle kasser, der er dårligt isoleret og lige så snart, man begynder at tænke i at renovere dem, løber udgifter hurtigt op,« siger han.

En undersøgelse, Nordea har foretaget, viser, at boligkøbere kan hente en besparelse på energi og vedligeholdelse på 19.550 kroner om året ved at bygge et nyt hus med energimærke A frem for at købe et ældre med energimærke C. Begge huse er 152 kvadratmeter store og ligger i den samme by.

Selv om merudgiften til et nyt byggeri er hård kost for pengepungen, kan udskift af vinduer, efterisolering og en facaderenovering i et ældre hus ifølge Bolius løbe op i én million kroner. Derfor bør boligkøbere også overveje de energirigtige boliger, vurderer Morten Mathiasen fra Bolius.

»Det kan godt være, at det ikke er billigt at bygge nyt, men det giver også nogle bløde værdier i form af et forbedret indeklima. Derudover sparer man også vedligeholdelsesudgifter,« siger han og henviser til, at totalrenovering af et ældre hus fra 40’erne eller 50erne typisk tjener sig ind efter 40 år, og at der selv efter den periode vil være mangler i det aldrende hus. Besparelsen på energi vil også stige de kommende år, fremgår det af Nordeas undersøgelse baseret på, at priserne på energi er steget mellem 53 og 57 procent, mens forbruger priserne blot er steget med 30 procent siden år 2000.

Afdelingschef ved Sydbank Jan Dyhr Thomsen oplever også, at flere og flere danskere er opmærksomme på energimærket, når de køber bolig.

»Der er flere danskere, der forholder sig til energimærket, og det bør man bestemt også, for der kan være penge at spare,« siger han og påpeger, at boligkøberne skal undersøge, om de skal låne til nybyggeriet eller, om de selv har pengene. Hvis energibesparelsen giver 1.000 kroner om måneden, kan et lån nemt udhule besparelsen.

Samtidig bør man som boligkøber undersøge, om man overhovedet har råd til at blive boende i sin eksisterende bolig, mens det nye hus bygges.

»Det er de færreste, der har råd til at have to huslejer over en længere periode, og det skal man altså være sig bevidst, inden man går ind i, hvad man må betragte som et større projekt,« siger Jan Dyhr Thomsen.

Der er i øjeblikket 4.968 boliger til salg med energimærkerne A og B.

Dagens Gossip