Birthe Rønn agerede djævelens advokat

Det fortalte hendes tidligere departementschef, Claes Nilas, da han mandag blev afhørt i Statsløsekommissionen, som skal finde ud af, hvorfor ministeriet i en årrække nægtede unge statsløse dansk statsborgerskab i strid med FNs konventioner.

»Birthe Rønn Hornbech havde en lidt anderledes arbejdsstil end andre ministre, jeg har haft,« forklarede den erfarne embedsmand og fortsatte:

»Hun ville ofte gerne ind i sagsbehandlingen på lige fod med os andre. Der var en række sager, som gik op til ministeren, og som hun gerne ville drøfte med huset (Integrationsministeriet, red.). Hun gjorde det fra starten meget klart, at hun var meget interesseret i at høre cheferne og medarbejderne, hvad de havde tænkt. Om de kunne deres sager så at sige. I hendes ministerperiode havde vi langt flere interne møder om sager,« sagde Claes Nilas.

Han kunne også fortælle, at Birthe Rønn Hornbechs fortid som politifuldmægtig ikke fornægtede sig i hendes ministertid, og flere gange nærmest afhørte hun sine ansatte for at afklare, om de kunne deres stof.

»Hun sagde, at hun syntes, det var vigtigt at agere djævlens advokat. Hun brugte sine erfaringer som anklager til at finde ud af, om folk kunne deres sager.«

»Jeg måtte i flere tilfælde sige, at hun gik hårdt til vedkommende.«

Claes Nilas betegnede Birthe Rønn Hornbechs særlige stil som en arbejdsstil, som skulle sikre, at ministeren ikke alene forstod det politiske indhold af ministeriets sager, men også det fagligt juridiske.

Denne grundighed kan også have været medvirkende til, at der skulle gå lang tid fra ministeren blev orienteret om bruddene på FNs konventioner, til ulovlighederne blev stoppet. Birthe Rønn Hornbech fik oplysningerne i 2008, men først i 2010 blev der skredet ind.

Birthe Rønn Hornbech ville sikre sig, at hendes embedsmænd ikke tog fejl og fortolkede konventionerne forkert, sagde Claes Nilas.

»Ministeren syntes, der var en usikkerhed. Når hun gik afdelingen på klingen kom det frem, at andre lande fulgte en anden fortolkning af konventionen,« sagde han med henvisning til den praksis, de andre nordiske lande fulgte på området.

Det fik efterfølgende Integrationsministeriet til at spørge ind til disse landes praksis på området.

Dagens Gossip