Biskopper: Sareens fortælling om homovielser er usand

Usandt, unuanceret og historisk ukorrekt.

Biskopper og tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) kan ikke genkende tidligere kirkeminister Manu Sareens (R) gennemgang af lovliggørelsen af vielse af homoseksuelle fra Sareens nye selvbiografi "Manu", der udkommer i morgen.

I et afsnit i bogen beskriver Manu Sareen sagsforløbet. Flere væsentlige oplysninger er dog udeladt, mens andet er decideret usandt, lyder kritikken fra kirkeligt hold.

Tidligere Viborg-biskop Karsten Nissen er en af de biskopper, der har svært ved at genkende Manu Sareens fremlægning af processen:

- Sådan som Manu Sareen beskriver det, fremstår det, som om vi biskopper bare skulle lystre, men det er ikke rigtigt, siger Karsten Nissen til Kristeligt Dagblad.

Det sker med henvisning til en passage i bogen, hvor den forhenværende minister gengiver, hvordan han med en "genistreg" lokkede biskopperne til at indgå i et videre arbejde med udarbejdelse af ritualer (om vielse af homoseksuelle, red):

"Jeg læste højt og gjorde mig meget umage for at gøre det i et roligt tempo, så alle vidste, hvad de sagde ja til. Jeg kiggede rundt, efter at jeg havde læst pressemeddelelsen højt, og fik dem til at nikke", skriver Manu Sareen og fortsætter:

"Det skulle i al ydmyghed vise sig at være en genistreg. Meget uskyldigt, men fælden klappede", skriver eksministeren blandt andet om mødet med biskopperne i december 2012 forud for offentliggørelsen af et ritual for vielse af homoseksuelle i folkekirken.

Også Kjeld Holm, tidligere biskop over Aarhus Stift, har svært ved at genkende Manu Sareens udlægning i bogen:

- Det er regulært noget sludder, at han sådan fik os til at agere dikkende lammehaller. Der var en regulær drøftelse inden vedtagelsen, der havde varet mange år, men i bogen fremgår det, som om loven var noget, han fandt på, siger han til avisen.

- Det er rigtigt, at Manu Sareen fik det igennem politisk, men det er ganske enkelt forkert, når det fremstår, som om det var hans egen lysende idé. Det er så historisk ukorrekt, som det kan være, siger Kjeld Holm til Kristeligt Dagblad.

Forhenværende kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) giver heller ikke meget for Sareens fremstilling:

- At bogen alene er skrevet for at promovere ham selv betyder, at den kommer tæt på historieforfalskning, der dog kan undskyldes med, at han intet vidste om folkekirken og aldrig fandt ud af, hvad hans embede gik ud på, siger hun til avisen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip