Biskopper til kamp for frihedsrettigheder for muslimer

Skrevet af admin

30/03/2016

Mest læste i dag

Flere af landets biskopper retter skarp kritik mod politikeres udtalelser forud for onsdagens forhandlinger om nye metoder til at bekæmpe radikalisering blandt muslimer i Danmark.

Biskopperne mener ifølge Berlingske, at der er fare for at krænke grundlovssikrede frihedsrettigheder, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag mødes med de øvrige partiledere for at drøfte radikaliserede miljøer.

En af de kritiske biskopper er Peter Fishcer-Møller i Roskilde Stift.

- Man skal naturligvis løbende holde øje med, om der er brug for ny lovgivning. Men jeg synes, at det, som politikerne giver udtryk for i øjeblikket omkring religionsfrihed og ytringsfrihed, har karakter af en overreaktion, siger han til Berlingske.

Et politisk flertal i Folketinget er indstillet på, at det i særlige tilfælde skal være muligt at tage statsborgerskabet fra imamer. Regeringen lægger desuden op til, at imamer skal kunne fratages retten til at vie og prædike.

Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift, mener ifølge Berlingske, at tonen blandt politikerne har taget en "meget uheldig drejning". Han mener, at der skal værnes om religionsfrihed og ytringsfrihed.

- Vi skal passe på, at vi i vores iver efter at bekæmpe radikalisering ikke kommer til at gå radikaliseringens ærinde ved at indsnævre grundlæggende rettigheder. Jeg kan godt være nervøs for, at politikerne er ved at begå den fejl, siger han til Berlingske.

Efter programserien på TV2 "Moskeerne bag sløret", er der kommet et nyt fokus på moskeerne i Danmark. I programmet kom det frem, at flere imamer rådgiver muslimer om en levevis, der ligger langt fra danske standarder.

En af de mest udskældte moskeer er Grimhøjmoskeen i Aarhus, og flere politikere har derfor krævet den lukket.

Men det har juristerne i Justitsministeriet afvist som grundlovsstridigt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har inden onsdagens politiske forhandlinger sagt, at han er villig til at udfordre grænserne for den nuværende fortolkning af Grundloven.

/ritzau/