Biskopper vil komme mangel på præster i forkøbet

Skrevet af admin

08/11/2015

Mest læste i dag

Der kommer til at mangle præster de kommende år, og det problem vil landets biskopper nu komme i forkøbet.

Det skriver Berlingske.

Over de næste ti år vil op til 600 præster gå på pension, og samtidig tager færre en kandidatuddannelse i teologi.

Derfor nedsætter biskopperne et udvalg, der skal være med til at forhindre en fremtid, hvor det bliver umuligt at besætte ledige stillinger i mange af landets sogne.

Biskopperne vil ikke stå i en situation om ti år, hvor de bliver beskyldt for at have undladt at gribe ind i tide over for udsigten til mangel på præster. Det forklarer Henning Toft Bro, biskop i Aalborg Stift.

I hans fem år som kirkens øverste mand i stiftet er antallet af ansøgninger til præstestillinger skrumpet med 25 procent. Og to ud af tre aktuelle ledige stillinger er genopslag.

- Populært sagt skal vi have gjort en ny generation opmærksom på, at der findes et "cafe latte-liv" uden for Ringgaden i Aarhus og uden for Valby Bakke i København.

- Vi står over for en situation, hvor for mange går på pension, samtidig med at for få søger ind på pastoralseminarierne, siger Henning Toft Bro til Berlingske.

Blandt de muligheder, biskopperne overvejer, er at give akademikere med interesse for kirkelivet mulighed for at gå op til teologisk eksamen og på den måde blive præster.

Men vigtigst er det, ifølge Henning Toft Bro, at overbevise universiteternes teologistuderende om, at de skal læse videre til præster.

I 2014 blev der på pastoralseminarierne i Aarhus og København optaget cirka halvt så mange studerende som i 2007.

Folkekirken beskæftiger omkring 2400 præster.

/ritzau/