Bispebjerg Hospital brød regionens egne regler i omstridt konkurrence

Skrevet af admin

24/04/2016

Dagens topnyheder

Bispebjerg Hospital brød regionens egne regler i forbindelse med en projektkonkurrence om et nyt akuthus til 1,6 milliarder kroner.

Det fremgår af dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Tre konsortier deltog i den afsluttende projektkonkurrencen om at tegne det nye akuthus. Valget faldt på et konsortium med arkitektfirmaet KHR i spidsen. De to øvrige deltagere i konkurrencen - C.F. Møller og Cowi - har efterfølgende anlagt en sag mod hospitalet ved Klagenævnet for Udbud.

De beskylder hospitalet for urent trav ved at have favoriseret KHR i strid med reglerne.

Sagen i klagenævnet er ikke afgjort, men allerede nu står det klart, at hospitalet brød Region Hovedstadens egne regler fra 2012 om, hvordan regionens virksomheder skal forholde sig i projektkonkurrencer som den konkrete.

Det fremgår blandt andet af et referat af et møde 23. oktober 2015 i en gruppe af højtstående embedsmænd fra Bispebjerg Hospital og Region Hovedstaden - den såkaldte hospitalsbyggestyregruppe for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

"Desværre har projektet ikke fulgt regionens fastlagte og godkendte procesbeskrivelse i forhold til at gennemføre projektkonkurrencer - udbud med forhandling, som stiller krav til gennemførelse af en stringent og gennemsigtig forhandlingsproces, herunder krav om referatskrivning og deltagelse af advokat på forhandlingsmøderne. Jens Gordon Clausen finder det beklageligt, at dette ikke er sket," hedder det i referatet med henvisning til koncerndirektør i Region Hovedstaden Jens Gordon Clausen.

Den manglende udarbejdelse af referater af forhandlingsmøderne med de tre konkurrencedeltagere er et blandt flere klagepunkter mod hospitalet i klagesagerne ved Klagenævnet for Udbud, hvor klagerne gør gældende, at der er sket forskelsbehandling og ikke har været en gennemsigtig proces.

Hospitalsdirektør Janne Elsborg Larsen kalder det "ærgerligt", at man ikke lavede referater og havde advokat med til forhandlingsmøderne.

/ritzau/