Bistandsmillioner betales retur efter korruption

Det indebærer blandt andet, at Danmark får 10 millioner bistandskroner, som var havnet i de forkerte lommer, retur. Anden og sidste rate er netop tikket ind på Udenrigsministeriets konto, og det glæder udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

»Det kan også lige passe. Vi vil ikke finde os i, at man svindler med udviklingsstøtte. På det område er der nultolerance, så jeg er naturligvis tilfreds med, at vi få pengene tilbage, selv om det har holdt hårdt,« siger han.

Korruption er et stort problem i Uganda, og den aktuelle sag om misbrug af udviklingsstøtte, som landets egen rigsrevision opdagede tilbage i december sidste år, involverer blandt andre embedsfolk fra premierministerens inderkreds.

»Det er en meget alvorlig sag for regeringen. Jeg var i Uganda før påske, hvor jeg sagde til premierministeren, at det ikke er mange regeringer, der ville have overlevet sådan en skandale. Jeg håber, at sagen kan være den alarmklokke, der får den til at tage korruptionen alvorligt,« siger Christian Friis Bach.

Fra dansk side har man stillet en række krav til den ugandiske regering, som skal opfyldes, før udviklingsstøtten genoptages. Blandt andet skal de interne kontrolmekanismer styrkes markant.

»Forhåbentlig kan vi være på plads igen inden for et par måneder. Det er klart, at vi ikke er tilfredse med tingenes tilstand nu og her, men forhåbentlig kan det på den lange bane være med til at bidrage til kampen mod korruption,« siger udviklingsministeren.

Foruden Danmark har blandt andet Irland, Storbritannien og Sverige bremset støtten til Uganda.

Dagens Gossip