Bistandsorganisation: EU blander bistand og grænsekontrol

Den nye krisefond til Afrika, som EU har lanceret ved topmødet om migration mellem EU og Afrika, risikerer at forplumre formålet med udviklingsbistand, mener den danske bistandsorganisation Ibis.

- Det er essentielt, at Danmark og de andre EU-medlemslande skal garantere, at den nye Afrikafond vil blive brugt på at hjælpe fattige og sårbare mennesker og ikke på grænsekontrol i Afrika, siger Mette Müller, forkvinde for Ibis, i en pressemeddelelse.

- Udviklingsbistand skal gives til at udrydde fattigdom og fremme demokrati og menneskerettigheder og kan ikke bruges på pigtråd og grænsekontrol, siger hun.

Organisationen finder, at en sammenblanding af bistand og sikkerhedspolitik er "problematisk".

- Hvor formålet med udviklingsbistanden er at udrydde fattigdom og sikre basale menneskerettigheder, er styrkelse af afrikansk grænsekontrol for at mindske den illegale migration til Europa snarere med til at opsætte barrierer for udvikling, lyder det fra organisationen.

Med milliardhjælpen i en fond til Afrika skal EU løfte de afrikanske lande økonomisk og socialt, mens disse lande til gengæld aktivt og effektivt skal arbejde på at bremse migrationen fra kontinentet til Europa.

Derudover forpligter de sig til at hjælpe med at hjemkalde statsborgere, som opholder sig i Europa uden ret til asyl.

Fonden er dog endnu ikke i nærheden af den oprindeligt annoncerede størrelse på 3,8 milliarder euro.

Da den blev underskrevet ved en planlagt ceremoni torsdag, havde EU-landene kun smidt 80 millioner euro i kassen - under fem procent af det planlagte.

Danmark bidrager med seks millioner euro.

Mette Müller fra Ibis bemærker, at løftet om den økonomiske hjælp til Afrika kommer samtidig med, at EU planlægger nedskæringer i udviklingsbistanden for 2016.

/ritzau/

Dagens Gossip