Bitten har fået en kvinde ved rorpinden

For første gang i Hardeshøj-Ballebro overfartens historie har en kvinde påmønstret som skibsfører. Anne Sophie Suurballe har allerede en del ture bag sig på tværs af Als Fjord – og hun trives fint i den ellers mandsdominerede verden.

Anne Sophie stammer fra Taarbæk nord for København, hvor hun ofte som barn og ung med øjnene fulgte Oslobåden, når den kom op og ned gennem Øresund. Interessen for sejlads var der, og den voksede yderligere, da hun tog 9. klasse på Sjælsølund Efterskoles maritime linje.

- Derefter ville jeg have et sabbatår, og jeg kontaktede DFDS, fordi jeg kunne tænke mig et job som stewardesse om bord på en af deres Oslofærger. Jeg fik aftalt et møde med dem, og inden jeg så mig om og mødet var overstået, havde jeg lavet en aftale med dem om at blive ansat med henblik på at tage en uddannelse, fortæller Anne Sophie, mens hun denne grå dag i maj netop har overtaget vagten og har sin første tur klokken 12.45 fra Ballebro.

Uddannelsen førte hende først til Svendborg, hvor hun på fem år blev dual officer, som er både skibsofficer og maskinmester på én gang. Skoleopholdene vekslede med praktisk træning på DFDS’ skibe i årene fra 2000 til 2005, hvorefter hun i et halvt år havde arbejde på DFDS Canaltours, inden hun valgte at videreuddanne sig som skibsfører, som foregik på Marstal Navigationsskole på Ærø, hvor hun blev færdig i juni 2008.

Under skoleopholdet fik hun job hos Ærøfærgerne, hvor hun i fem år sejlede mellem Ærøskøbing og Svendborg. Undervejs blev familien i 2011 forøget med en lille datter.

Anne Sophie er gift med Martin, der også er skibsfører, og den lille familie har bosat sig i Sønderborg i forbindelse med, at Anne Sophie i september 2012 begyndte i sit nye job på færgen Bitten. Martins arbejde indebærer, at han er væk fra hjemmet i tre uger ad gangen.

- Vi har venner, der bor her i forvejen, og vi er ofte kommet i Sønderborg på ferie tidligere. Jeg synes også, Sønderborg minder meget om Svendborg, og vi trives godt her og er blevet godt modtaget. Det er klart, at der er nogle små hurdler, vi skal klatre over her på skibet, når de aldrig før har haft en kvinde som kollega - som for eksempel at forstå, at vi er nødt til at have uniformsbukser med en anden facon til mig, siger Anne Sophie og smiler.

Hun regner med, hun er rustet til at klare udfordringen. Hun er en af tre kvinder, som gennemførte uddannelsen – ud af de otte, der begyndte. Så der skal noget til at vælte hende.

- Det skal nok gå. Faktisk er jeg rigtig glad for mit arbejde og mine nye kolleger. Jeg er godt nok et minut længere om at sejle over end kollegerne, som har gjort det i årevis, men det skal jeg nok snart få ændret på, siger Anne Sophie og bevæger sig hjemmevant rundt i styrehuset, hvor roret for længst er afløst af joysticks og søkortene af digitale skærme.

Dagens Gossip