Bittesmå batterier kan redde fremtidens bortgåede demente

Skrevet af admin

26/12/2015

Dagens topnyheder

Demente, som risikerer at forvilde sig væk fra deres hjem, får GPS'er lagt i lommer eller tasker, får ure med GPS om håndleddet eller GPS'er hængt om halsen.

Men ofte tager de dem af, og efter to dødsfald på en måned efterlyser Nordjyllands Politi GPS'er, som ikke kan fjernes.

Udfordringen er batteriet, fortæller Rasmus Hansen, der er indehaver af Stella Care, som udvikler GPS-trackere.

- Det handler om at finde løsninger, som passer til det enkelte menneske. Man ville nå langt, hvis batterierne kunne blive mindre, så også GPS'erne kunne blive mindre, siger Rasmus Hansen.

En GPS-tracker består af en GPS-modtager og en indbygget mobiltelefon, og begge dele skal være tændt hele tiden.

Det kræver meget energi, og da en GPS-tracker helst skal kunne holde strøm i mindst et døgn, er batteriet nødt til at have en vis størrelse. I Stella Cares GPS'ere er batteriet på størrelse med en halv tændstikæske.

- Det optimale ville være, hvis man kunne integrere GPS'en i noget, den demente kender i forvejen, siger Rasmus Hansen.

- Det kunne være i et ur, der ikke ligner et James Bond-ur, som GPS-trackere gør i dag, en livrem, et smykke som en broche eller måske endda en ørering, siger han.

Rasmus Hansen forestiller sig, at batterierne om fem-otte år vil være så små, at det vil være muligt.

De fleste danske kommuner bruger GPS til at spore demente. Men demente er sjældent i stand til at huske, at de skal gå med GPS, og både politiet og Alzheimersforeningen hører ofte, at demente tager deres GPS'er af.

Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at halvdelen af alle demente på et tidspunkt forsvinder midlertidigt. I Nordjylland har det resulteret i to dødsfald på en måned, senest 1. juledag hvor en 72-årig mand fra Frederikshavn blev fundet død i byens havn.

/ritzau/