Bjarne Riis' hovedpine: Er løsningen Alberto Contador?

Morten Risager ([email protected]), Rasmus Staghøj ([email protected]), Lars B. Jørgensen ([email protected]).

I år skulle det være. Alberto Contador var tilbage i Tour de France. Tilbage i favoritspillet på en jubilæums-rute tilsyneladende skåret til ’El Pistoleros' angreb på de stejleste Alpe-skråninger. Men det blev ved forventningen.

Det er kun tre år siden, at Bjarne Riis iført gråt jakkesæt, hvid skjorte og blåternet slips sad på Hotel Skt. Petri i København og præsenterede sine ambitioner for satsningen på Alberto Contador.

Verdens suverænt bedste etapeløbsrytter skulle køre for et dansk baseret cykelhold, og årets Tour-vinder og holdejer Bjarne Riis udsendte det erklærede mål at vinde både Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta España inden for samme sæson. Riis ville med egne ord ’slibe Contador til en endnu bedre diamant’.Senere i den august måned 2010 sprængte bomben om spanierens positive clenbuterol-prøve i hænderne på Riis. Alberto Contador er i dag frataget Tour-sejren i 2010, ligesom Bjarne Riis også måtte se Contadors sejr i Giro d’Italia 2011 blive streget fra pointlisten på grund af dopingdommen, der også holdt Contador ude af Tour de France sidste år.

Sejren i Vueltaen 2012 står derfor tilbage som eneste officielle resultathøst. Årets Tour de France-resultat med Alberto Contador som skuffende firer i klassementet uden evnen til at angribe Froome eller Quintana i bjergene én eneste gang, rimer ikke med fortidens resultater.

Dopingmistanken

Midt i sponsorforhandlinger er Bjarne Riis tvunget til at evaluere, om han får nok ud af en mand, der er omgivet af det måske stærkeste hold, som danskeren nogensinde har sendt til Tour de France. Han har udtrykt sin forsigtige skuffelse over Alberto Contador inden afslutningen på Champs-Elyssés sent i går.

Du har sagt, at du er skuffet over Alberto Contador. Hvorfor er han ikke, hvor han skal være?

- Det ved jeg ikke. Nu kører vi løbet færdig, og derefter skal vi hjem og evaluere på det. Den må vi tage på et senere tidspunkt, lød det fra Bjarne Riis inden Tour-finalen i Annecy-Semnoz.

Da du skrev kontrakt med Alberto Contador, var det for at få en Tour de France-vinder. Hvordan har du det med, at det ikke er lykkedes?

- Hvis man ser tilbage på de efterhånden mange år i de store Grand Tours, han har vundet. Det er jo ikke så lidt. Hos os har han vundet Giro d’Italia, hvorefter han blev nummer fem i Tour de France. Så var han ude med karantæne, men sidste år vandt han Vuelta a España. Helt ringe er det ikke, og potentialet er der. Men når man er oppe imod Froome, skal man være stærk.

Dit hold har været bygget op omkring Alberto Contador. Kan årets resultat betyde, at der skal laves om på det næste år?

- Det er alt for tidligt at begynde at spekulere på det. Vi har masser af tid til at evaluere og se på, hvad vi skal gøre næste år.

Skal Alberto Contador køre Vuelta a España?

- Det ved vi ikke endnu. Det har vi ikke taget nogen beslutning om. Nu siger jeg det bare lige ud.

Det ser ud til nogen sidder med fornemmelsen af, at grunden til, Alberto Contador engang kørte godt og ikke gør det i dag, er fordi han var dopet dengang, men ikke er det i dag. Hvad tænker du om det?

- Folk har lov til at have deres mening. Det kan jeg ikke gøre noget ved.

Du ved ikke, hvad Contador har lavet tidligere. Kan du også have den fornemmelse?

- Det ved jeg ikke. Jeg synes, han har leveret en masse, imens han har kørt for vores hold. Der kommer nye folk op, som også kører stærkt. Alt andet er spekulationer.

Men når man ser, hvordan han kørte i f.eks. 2007, kan du så forstå, at folk tænker, at måske var han dopet dengang og er det ikke i dag?

- Det er en diskussion, som vi ikke kommer nogen steder med, for det er spekulationer.

Ryttermæssigt, skal der så ske noget med dit hold i forhold til næste sæson?

- Måske. Det plejer der jo at gøre.

Contador ser færdig ud

Iagttagere kan godt være bekymret for, om Bjarne Riis sidder tilbage med en løntung pakke med Alberto Contador og de medfølgende hjælperyttere Jesús Hernández og Benjamin Noval, som ikke kommer til at vinde Tour de France næste år heller.

En af dem er sportsdirektør Dimitri Konyshev. Han udser sin egen spanske stjerne Joaquim Rodriguez, dette års toer, Nairo Quintana, og Vincenzo Nibali som de største udfordringer for suveræne Chris Froome i næste sæson.

Og så rejser han endda også tvivl om styrkeforholdet mellem Alberto Contador og løjtnanten Roman Kreuziger internt hos Saxo-Tinkoff-holdet, efter at sidstnævnte i de største bjergfinaler har trukket sin kaptajn i mål.

- Jeg synes, vi har set i år, at Roman Kreuziger kan blive den største trussel. Man har altid vidst, at talentet var stort, men det er først i år, at han virkelig har foldet sig ud, selvom han har været hjælper for Contador, siger den russiske ex-rytter.

Han understreger også, at han, Bjarne Riis og de øvrige mænd bag Chris Froomes konkurrenter skal håbe på medvilje fra ruteplanlægger Jean Francois Pescheux næste år

- Det kræver det nok, at arrangørerne igen vælger at lave en rute med mange bjerg-afslutninger og kortere enkeltstarter, hvis vi ikke skal se Froome vinde sikkert igen næste år, lyder det.

Det er dog ikke alle, der har tabt troen på at gense den Alberto Contador, der tidligere var så frygtindgydende med sin betagende og aggressive stil i bjergene og kunne slå Fabian Cancellara på en enkeltstart.

Tidligere doping- og polkadot-plettede Richard Virenque, der i dag er kommentator for fransk Eurosport, er én af dem.

- Jeg tror på, at Contador stadig er en af de største udfordrere til Froome næste år. Han har været væk med dopingkarantæne, og det kan tage lidt tid at finde tilbage. Men jeg tror stadig, han har det i sig.

Nu skal Bjarne Riis beslutte, om han har den samme tro.

Dagens Gossip