Bjerge af mails belaster tiltalte i sag om kunstsvindel

Skrevet af admin

24/05/2016

Dagens topnyheder

Vel vidende at en 37 centimeter høj bronzeskulptur var en kopi af billedhuggeren Rodins "Grubleren" forsøgte tre mænd ifølge anklagemyndigheden at få den solgt som den ægte vare hos auktionshuset Christie's.

De tre mænd nægter sig skyldige i anklagen. Men tirsdag i Københavns Byret fremlægger anklager Per Justesen de mails, som har fået anklagemyndigheden til at interessere sig for sagen.

I korte træk handler det hele om en lille skulptur, som i 1996 blev købt på auktion hos Christie's i New York for cirka en million kroner. Køberen er siden død, og hans datter arvede skulpturen.

Hun solgte den i 2013 for 200.000 kroner til en af de tiltalte. Inden da havde den såkaldte Rodin-komité i Frankrig dog fældet en kedelig dom: Der var ikke tale om en autoriseret afstøbning, men en billig kopi, formentlig fremstillet af en storsvindler kendt under navnet "Hertugen af Bourgogne".

Det vidste den tiltalte PR efter alt at dømme godt, da han købte skulpturen. I hvert fald viser mailkorrespondance mellem PR og de andre tiltalte i sagen, at Rodin-komitéens vurdering var ham bekendt.

De to andre tiltalte var inde over handlen mellem skulpturarvingen og PR. De var begge højt placeret i kunsthandelmiljøet herhjemme. Deres præcise roller er det forbudt at komme ind på, da retten har nedlagt navneforbud i sagen.

Selv om skulpturen var en kopi, så forsøgte de tre i forening alligevel at få auktionshuset Christie's i London til at tage skulpturen ind med henblik på salg, mener anklagemyndigheden.

Det skulle angiveligt indbringe et udbytte på mellem fire og seks millioner kroner.

Per Justesen har tirsdag fremlagt et brev fra PR til Christie's. I brevet er det fremhævet, at auktionshuset selv solgte skulpturen tilbage i 1996, og at der blandt andet er klistermærker på figuren fra dengang.

Brevet er sendt til PR fra den tiltalte CP's søns mail. Sønnen har i en mail skrevet, at faren ikke ville have sin firmamail rodet ind i sagen. Men sønnen skriver i mailen, at han skriver på vegne af sin far, CP.

Christie's ville i første omgang gerne have skulpturen. Men auktionshuset sendte den forbi Rodin-komitéen, som endnu en gang vendte tommelen nedad. Det fik PR til at hyre en dansk advokat i London, som forsøgte at presse Christie's med trusler om sagsanlæg.

Hvis ikke Christie's ville sælge figuren eller indgå et fornuftigt forlig, så ville man gøre alt for at få en offentlig retssag, hvor PR skulle kræve erstatning. Han havde nemlig købt skulpturen i den tro, at det var en autoriseret afstøbning, lød det.

De tiltalte selv har endnu ikke haft mulighed for at afgive forklaring i retten. Afgørelsen i sagen ventes først i juni.

/ritzau/