Blå blok: Arbejdsomme unge skal kunne slette straffeattest

Skrevet af admin

04/11/2014

Dagens topnyheder

Hvis en tidligere kriminel ung gennemfører en ungdomsuddannelse eller kommer i job, så skal det være muligt hurtigere at få renset straffeattesten.

Det foreslår de fire borgerlige partier i et nyt beslutningsforslag om en ungdomsdomstol for unge mellem 12 og 17 år, som bliver fremsat onsdag.

Forslaget vil formentlig blive stemt ned af det nuværende røde flertal i folketingssalen, men det giver et indblik i den retspolitik, som en eventuel ny borgerlig regering vil føre over for børn og unge.

- Vi vil sætte hårdere ind over for den kerne af ungdomskriminelle, som nu skal dømmes af en dommer, og ikke en socialrådgiver, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen og tilføjer:

- Men der er også en række blødere tiltag i forslaget. Det handler blandt andet om, at hvis man er ung førstegangs lovovertræder, så skal man have lettere adgang til at studere eller arbejde sin straffeattest ren.

Målet er at motivere unge til at tage en ungdomsuddannelse eller finde beskæftigelse frem for at falde tilbage i et kriminelt miljø. Muligheden vil dog ikke gælde de unge, der dømmes for særlig grov personfarlig kriminalitet, fremgår det af forslaget.

- Hvis man viser, at man ikke vil være kriminel, men tværtimod vil være en aktiv del af samfundet, så skal man i større omfang, end det er tilfældet i dag, kunne få visket sin straffeattest ren, siger Karsten Lauritzen.

Da de fire borgerlige partiledere i september fastslog, at de ønsker en ny kriminel lavalder for børn og unge mellem 12 og 17 år, blev de mødt med kritik fra både eksperter og organisationer som Børnerådet.

I England har man indført en kriminel lavalder på 10 år, men det har ikke haft nogen effekt, lød det fra Det Kriminal Præventive Råd, mens Børnerådet fastslog, at forebyggelse er bedre end den stigmatisering, som en sag ved en ungdomsdomstol kan opfattes som.

Karsten Lauritzen afviser dog kritikken med henvisning til ofrene:

- Som politiker for Venstre ønsker jeg at tage hensyn til ofrene. Der er unge under 15 år, der begår banderelateret kriminalitet, grov vold og forsøg på voldtægt. Vi skylder ofrene, at det får nogle konsekvenser, også selvom man er under 15 år.

Som del af forslaget vil de borgerlige partier give ungdomsdomstolen vide beføjelser til at "skræddersy den sanktion, der vil være mest effektiv i forhold til den konkrete sag".

- Hvis man eksempelvis har lavet graffiti på en DSB-vogn, så skal man kunne dømmes til at vaske det af, siger Karsten Lauritzen.

De borgerlige partier understreger i beslutningsforslaget, at Danmark fortsat skal respektere internationale forpligtelser, så unge under 18 år ikke sættes i fængsel med voksne.

/ritzau/