Blå blok vil skabe et både større og grønnere landbrug

Skrevet af admin

22/12/2015

Mest læste i dag

- Vi har om noget brug for at skabe optimisme inden for dansk landbrug.

Sådan siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ved tirsdagens doorstep om den netop indgåede landbrugsaftale mellem regeringen og de øvrige partier i blå blok.

Aftaleparterne vil skabe bedre vilkår for den pressede landbrugsbranche. For at give den fornødne hjælp åbner aftalen blandt andet for, at landmændene kan gøde anderledes, fortæller ministeren.

- Vi indfører målrettet regulering, og der skal ske særlige indsatser i de mest udsatte områder. Der er områder, der ikke behøver regulering, og nogle der behøver mere regulering.

- Nu får landmanden lov til at gøde optimalt. Det gør landmændene i landene omkring os også, så nu får de danske landmænd lige vilkår, siger Eva Kjer Hansen.

Flere partier i oppositionen samt Danmarks Naturfredningsforening har kaldt det for en "sort aftale for miljøet", blandt andet fordi de ændrede gødningsregler vil betyde ændret udledning af kvælstof.

Dog mener ministeren ikke, at aftalen vil få negative konsekvenser for miljøet og den danske natur.

- Vi gør både det danske spisekammer større og grønnere.

- Vi håndterer den ekstra kvælstof, vi udleder. Vi udskyder 6200 tons kvælstof til næste vandplanperiode, og det svarer præcis til det forslag den tidligere regering fremsatte, siger Eva Kjer Hansen.

Socialdemokraterne og De Radikale, der har været ude med riven over aftalen, var selv med i forhandlingerne om landbrugsaftalen, indtil få timer før aftalen faldt på plads mandag. Derfor undrer ministeren sig over kritikken.

- Meget af det, der står i aftalen, er der nikket til fra De Radikale og Socialdemokraterne. Derfor savner jeg, at deres kritik bliver konkretiseret.

- Jeg mener nemlig, at det er en god dag for miljøet, fordi der kommer en målrettet regulering, fordi vi sætter ind, hvor problemerne er, siger hun.

Spørger man aftaleparterne, vil aftalen ikke kun gavne landbrug og miljø. De mener også, at det vil skabe flere arbejdspladser.

Dog kan de ikke konkretisere, hvor mange mennesker den nye landbrugspakke kan få i arbejde.

- Jeg kan ikke give nogen tal, men jeg kan fortælle, at Finansministeriet har beregnet, at aftalen vil give en milliard mere på den strukturelle BNP. Det er en vurdering af, at det her giver en øget aktivitet. Økonomien i landbruget bliver simpelthen bedre, siger Eva Kjer Hansen.

/ritzau/