Blå blok vinder kommunalvalget efter SF-kollaps

Skrevet af admin

20/11/2013

Mest læste i dag

Blå blok fik flertallet af stemmerne ved tirsdagens kommunalvalg. Sådan ser billedet ud, efter 73 procent af stemmerne er optalt.

Regeringspartierne og Enhedslisten får 44,2 procent af de optalte stemmer, mens blå blok har 50,9 procent.

- Jeg er ikke tilfreds, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt kort inden sin tale til partifællerne på spillestedet Vega i København tirsdag aften.

I første omgang så det ud til, at regeringspartiet var gået over fem procentpoint tilbage, men i takt med at stemmerne bliver talt op, ser det ud til, at tilbagegangen er mindre end først antaget.

Med næsten tre fjerdedele af stemmerne optalt står Socialdemokraterne stadig til at være det største parti i det kommunale landskab med 29,7 procent af stemmerne, 0,9 procentpoint under det seneste valg.

Thorning bliver dog åndet kraftig i nakken af Venstre med 29 procent efter en fremgang på 4,2 procentpoint. Det er en stor sejr for partiets udskældte formand, mener en iagttager.

- Reelt var man i Venstre så småt begyndt at tvivle på, om Lars Løkke kunne stå igennem GGGI-sagen.

- Der bliver derfor holdt øje med kommunalvalget i forhold til at klare pynten, og det ser ud til at blive et godt resultat, siger Arne Hardis, politisk journalist på Weekendavisen.

- Lars Løkke ser ud til at have købt sig ekstra liv, og han har fået ny luft, vurderer han.

SF, som ved det seneste kommunalvalg var det tredjestørste parti, er mere end halveret med et fald fra 14,5 til 5,3 procent.

Det dårlige resultat viser sig også i Syddjurs, hvor det er usikkert, om Kirstine Bille kan beholde borgmesterkæden. Derimod går partiet tre mandater frem i Lejre, hvor Mette Touborg ser ud til at forsætte som SF-borgmester.

Enhedslisten står derimod til at gå frem fra 2,3 til 5,5 procent af stemmerne og vil dermed blive tre gange så stor på det kommunale landkort.

- Det er dejligt, at Enhedslisten efter det her valg ser ud til at blive et landsdækkende parti. Det vil blandt andet styrke os, der sidder på Christiansborg, fordi vi får en meget mere direkte kontakt til kommunerne rundt omkring i landet, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

I København ser partiet ud til at blive næststørst efter Socialdemokratiet, ligesom der også er udsigt til fremgang i Aarhus.

I både Aalborg og Odense er der massiv fremgang til partiet, som dermed hjælper Socialdemokraterne til at bevare magten i landets fire største kommuner på trods af SF's massive nedtur.

De Radikale står til at ende uændret på 3,7 procent, mens der i blå blok er fremgang til Dansk Folkeparti, som med 10,7 procent ligner det tredjestørste parti.

Liberal Alliance ser ud til at manifestere sin entré på den lokalpolitiske scene ved at gå fra 0,3 til 2,6 procent.

Konservative går derimod tilbage fra 11,0 til 8,6 procent. Partiet bevarer dog sine borgmesterposter i Høje-Taastrup, Vallensbæk og Gentofte, ligesom prognoser fortsat peger på K-styre på Frederiksberg.

/ritzau/