BLÅ BOG: Attenborough - Et liv med dinosaurer og Ghandi

Skrevet af admin

25/08/2014

Dagens topnyheder

* Navn: Lord Richard Samuel Attenborough

* Født: 29. august 1923

* Død: 24. august 2014

* Richard Attenborough har haft en karriere som skuespiller og instruktør i 65 år. Han fik sin gennembrudsrolle i 1947 som ung psykopatisk gangster i filmatiseringen af forfatteren Graham Greenes roman "Brighton Rock".

* I løbet af 1950'erne og 1960'erne medvirkede han i flere end 60 spillefilm.

* Som instruktør stod han bag storfilmen "Gandhi" (1992), men blev især kendt som skuespiller i Steven Spielbergs film "Jurassic Park" (1993), hvori han gestalter den excentriske forretningsmand John Hammond, som har udstyret sin tvivlsomme forlystelsespark med aggressive fortidsvæsner.

* Først i 2007 lod han sig pensionere fra det hvide lærred.

* Under Anden Verdenskrig gjorde Attenborough tjeneste i Royal Air Force og blev overført til RAF's filmenhed, hvor han medvirkede i propagandafilm. Senere fløj han med på adskillige britiske bombetogter over Europa, mens han fra agterskyttens sæde filmede resultaterne af "Bomber Command"s bestræbelser på at knække tyskernes moral.

* Som instruktør har Attenborough modtaget et hav af priser for sine film. Ikke mindst "Gandhi" som i 1982 blev belønnet med otte Oscars. Filmen om Indiens pacifistiske landsfader kastede også en Golden Globe af sig for instruktørindsatsen.

*Attenborough blev adlet og har været goodwill-ambassadør for Unicef. Og så var han storebror til David Attenborough, manden bag BBC's legendariske naturprogrammer.

* Lord Richard Attenborough kaldte sig selv svoren socialist og "overbevist europæer", mens han blev betegnet som en overmåde venlig mand.

* Privat: Gift som 21-årig med Sheila Sim 22. januar 1945. De to var gift indtil hans død, og sammen fik de tre børn. Den ældste datter mistede dog livet sammen med en række andre af Richard Attenboroughs familiemedlemmer, da de var på ferie i Thailand i 2004 og blev overrasket af tsunamien.

/ritzau/