Blå Bog om Kurt Trampedach

* Kurt Trampedach blev født den 13. maj 1943 i Hillerød, hvor han også voksede op. Han døde i sit hjem i Frankrig den 12. november 2013.

* Fra 1978 boede Kurt Trampedach i Sare i det franske Baskerland, hvor han det meste af tiden arbejdede i selvvalgt isolation. Men i perioder slog han sig også ned andre steder, blandt andet i New York.

* 1960-1964: Uddannet som maler hos malermester P.M. Petersen i Hillerød.

* 1964-1969: Uddannet på Kunstakademiet. Fik sit kunstneriske gennembrud i slutningen af 1960'erne. Han var en af sin tids mest markante kunstnere.

* Allerede i 1962 lagde Kurt Trampedach sig fast på udtryksform som figurativ maler inspireret af blandt andet Rembrandt, men gennem et originalt kunstnerisk sprog transformeret til kunstnerens egen tid.

* Trampedach er mest kendt for sine malerier og grafiske værker, men skulpturer har også været en væsentlig del af hans kunstneriske produktion. Trampedach har arbejdet en del med selvportrætter. Desuden brugte han ofte kvinden, med sin egen kone som model, som motiv.

* Trampedach har malet portrætter af adskillige danskere fra erhvervslivet. Det første malede han i 1980, og det var af daværende generaldirektør i DSB Poul Hjelt. Prins Joachim og hans første hustru, Alexandra, malede han på et dobbeltportræt i 1997.

* Trampedachs kunst er repræsenteret på en række danske kunstmuser: Statens Museum for Kunst, Fyns Kunstmuseum, Kunstmuseet Trapholt i Kolding, Nordjyllands Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Skive Kunstmuseum og kunstmuseet Aros i Aarhus.

* Kurt Trampedach var gift fire gange. Han har tre børn: døtrene Charlotte, født i 1964 og Sussi, født i 1968 samt sønnen Jonas, født i 1974.

* Trampedachs atelier er flere gange brændt, og i 2005 blev en fransk-marokkaner dømt for ildspåsættelsen af atelieret i Frankrig.

* Kurt Trampedach modtog i 1984 Eckersbergs Medalje, der er en udmærkelse for en indsats af høj kunstnerisk kvalitet.

Kilde: Wikipedia, Den Store Danske Encyklopædi og kurttrampedach.net.

/ritzau/

Dagens Gossip