Blå bog om Thomas Vinterberg

* Navn: Thomas Vinterberg

* Alder: 44 år, født 19. maj 1969

* Kortfilm: "Sneblind" (1990), "Sidste Omgang" (1993), "Drengen Der Gik Baglæns" (1995).

* Spillefilm: "De Største Helte" (1996), "Festen" (1998), "It's all About Love" (2003), "Dear Wendy" (2005), "En mand kommer hjem" (2007) , "Submarino" (2010) og "Jagten" (2012).

* Blev i 1989 optaget på filmskolens instruktørlinje som hidtil yngste elev, og hans afgangsfilm "Sidste omgang" blev i 1993 hædret som årets bedste filmskolefilm på filmfestivalen i München.

* Hans efterfølgende kortfilm, "Drengen der gik baglæns", vandt adskillige internationale priser.

* "Festen" var den første film i verden, der blev produceret efter de verdensberømte Dogme-regler, som Vinterberg lancerede sammen med "brødrene" Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring.

* Filmen blev udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes, hvor den vandt Juryens Specialpris og tiltrak sig enorm international opmærksomhed.

* Vinterberg var fem år om at følge op på "Festen" og brugte i stedet tiden på at rejse rundt til alverdens festivaler og instruere en musikvideo for det britiske band Blur.

* Da "It's All About Love" udkom i 2003 skuffede den kritikerne og blev trods medvirken fra verdensstjerner som Joaquin Phoenix, Claire Danes og Sean Penn ikke nogen kommerciel succes.

* Heller ikke "Dear Wendy" og "En Mand Kommer Hjem" faldt i kritikernes smag, men stemningen vendte med "Submarino", som blev udtaget til festivalen i Berlin og vandt Nordisk Råds Filmpris.

* "Jagten" vandt flere priser ved filmfestivalen i Cannes og har derudover vundet et hav af priser.

/ritzau/

Dagens Gossip