Blå bog om Yasser Arafat

* Yasser Arafat, , der også gik under navnet Abu Ammar, døde på et hospital i Paris den 11. november 2004. Han blev 75 år.

* Ved sin død var han formand for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) og præsident for Det Palæstinensiske Selvstyre.

* Han var i 1956 med til at danne Fatah, der havde som mål at befri Palæstina og udslette Israel. Fatah blev siden indlemmet i PLO, som Arafat i 1969 blev formand for.

* Manden, der oprindeligt var uddannet som ingeniør i Egypten, gik således for at være palæstinensernes leder gennem 35 år.

* Op igennem 1980'erne bevægede han PLO ind på en kompromissøgende kurs og anerkendte i 1988 indirekte Israels ret til at eksistere som stat.

* I 1993 gav han og den daværende israelske premierminister, Yitzhak Rabin, hinanden et historisk håndtryk, da de som led i Oslo-fredsprocessen indgik de såkaldte selvstyreaftaler, der førte til oprettelsen af Det Palæstinensiske Selvstyre.

* I 1994 vendte Arafat efter 27 år i eksil tilbage og flyttede til Gaza og senere til Ramallah på Vestbredden. Samme år blev han sammen med Rabin og den nuværende israelske præsident, Shimon Peres, tildelt Nobels fredspris.

* I 1996 blev han med stort flertal valgt til Det Palæstinensiske Selvstyres præsident.

* Inden sin død havde Arafat i længere tid reelt været indespærret af Israels hær i det palæstinensiske hovedkvarter i Ramallah. Da Arafat blev syg, blev han fløjet til Paris, hvor han så døde.

* Lægerne sagde, at han døde, da flere organer svigtede. Den almindelige antagelse blandt palæstinensere er, at Israel forgiftede Arafat.

* Arafats enke Suha, som han har en datter med, siger onsdag, at schweiziske retsmedicinere har fundet en dødelig dosis polonium-210 i hans jordiske rester.

/ritzau/

Dagens Gossip