BLÅ BOG: Putin-kritikeren Aleksej Navalnij

Skrevet af admin

30/12/2014

Mest læste i dag

Aleksej Anatolijevitj Navalnij, russisk blogger og oppositionspolitiker

* Alder: 38 år (født 4. juni 1976)

* Fødested: Butyn, en landsby vest for Moskva

* Uddannelse: Jurist

* Aktiv i partiet Jabloko 2000-2008, som han bliver ekskluderet fra efter beskyldninger om at have skadet partiet med nationalistiske tendenser.

* I 2007 indleder han en antikorruptionskampagne ved at købe sig ind i statskontrollerede selskaber for at kunne stille kritiske spørgsmål på generalforsamlingerne. Har blandt andet siddet i bestyrelsen for Aeroflot.

* På sin blog på navalny.ru fortsætter han kampen mod korruption og kritiserer Kreml.

* Navalnij er en central figur i protesterne mod præsident Vladimir Putin i vinteren 2011-2012 forud for Putins genindsættelse som præsident

* Han meddeler i april 2013, at han går efter at blive Ruslands præsident og lover, at kandidaturet vil foregå under et motto om hverken at lyve eller stjæle.

* I juli samme år bliver han idømt fem års fængsel for som rådgiver for en guvernør at have medvirket til underslæb på godt 2,8 millioner kroner mod en trælast, men bliver umiddelbart derpå løsladt mod kaution.

* Kandidat til borgmestervalget i Moskva i september 2013, hvor han med 27,24 procent af stemmerne opnår et overraskende godt resultat.

* Ved ankesagen i oktober 2013 opretholdes dommen om, at Navalnij er skyldig i underslæb mod en trælast, men den gøres betinget.

* I slutningen af februar 2014 bliver han efter ordre fra en domstol sat i husarrest, da han sammen med sin bror Oleg tiltales for at have snydt det franske kosmetikfirma Yves Rocher for 27 millioner rubler, svarende til mere end tre millioner kroner.

* 30. december får Navalnij en betinget dom på tre et halvt års fængsel i sagen, hvor broren idømmes en ubetinget fængselsstraf på tre og et halvt år.

* Privat: Bor i Moskva og er gift med Julia, som han har to børn med.

Kilder: NTB, rt.com, gazeta.ru

/ritzau/