Blå kronik skaber radikal glæde

»Overordnet synes jeg, det er dejligt, at de melder sig ind i forhandlingerne. Det er altid rart at have flere at forhandle med,« siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

En samlet blå blok opfordrede i en kronik i søndagens udgave af Berlingske regeringen til at droppe Enhedslisten og i stedet indgå en aftale om finansloven med de borgerlige. Opfordringen blev fulgt op af et krav til regeringen om at fremrykke lettelser for erhvervslivet for knap en milliard kroner i stedet for at bruge »frirummet« i finanslovudspillet på øget offentligt forbrug sammen med Enhedslisten.

Selv om Sofie Carsten Nielsen roser udspillet, tvivler hun på, at den borgerlige enighed er langtidsholdbar:

»Jeg er spændt på at se, om det holder hele vejen - om det mere er et stunt end reel substans,« siger hun.

Finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) opfordrer de borgerlige til at sætte handling bag ordene:

»Jeg synes, de fire partiledere skal være lidt mere konkrete på baggrund af den kronik, de har skrevet - og så tage deres forslag med til finansministeren. Lige nu er det hensigtserklæringer. Vi har brug for at se, hvordan det skal finansieres,« siger hun.

Lisbeth Bech Poulsen mener, at Dansk Folkepartis medvirken i kronikken viser, at partiet er vendt på en tallerken.

»Det er slående, at Dansk Folkeparti nu bekender kulør og siger, at de ligesom de øvrige borgerlige partier mener, at pengene skal bruges på at fremrykke skattelettelser og afgiftslettelser, hvorimod de tidligere har givet udtryk for, at det offentlige forbrug skulle være langt højere end det, regeringen har lagt op til,« siger hun.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), mener, at blå bloks udspil er udtryk for »tom snak og taktik«.

»Vi mangler stadig svar på helt afgørende spørgsmål omkring, hvordan Venstres nulvækst skal hænge sammen, og hvilke offentligt ansatte der skal være færre af. Nu må Venstre snart stikke hovedet ud af busken og blive mere ærlige og konkrete om deres politik,« siger Jesper Petersen og uddyber:

»Indtil nu har de borgerlige partier været meget uenige om hele den økonomiske politik, og medmindre at kronikken også udmønter sig i et fælles finanslovsudspil fra oppositionen, så tror jeg mere, det er tom snak og taktik,« siger han.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), afviser Jesper Petersens udlægning.

»Det er et tilbud til regeringen om at bryde et fastlåst sæsonmønster, siden regeringen trådte til, hvor man har lavet blå forlig om foråret og røde om efteråret. Det vil være et oplagt godt sted at starte at se på en fremrykning af de lempelser, der lå i vækstpakken. Pengene var tilsyneladende ikke til rådighed i foråret. Det er de nu,« siger han til Berlingske og understreger, at der er et stykke vej til en aftale:

»Det er ikke sådan, at hvis Corydon ringer i morgen og fremrykker vækstpakkens lettelser, så har vi en, to, tre en finanslovsaftale. Men det vil være et rigtig, rigtig godt signal. Fra vores side er det et ærligt ment rækken-hånden-frem for at bryde det her sæsonmønster og holde Enhedslisten uden for indflydelse,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip