Blå partier: Vi kendte ikke til udbetalingsbrøler

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

Tirsdag sløjfede blå blok den nye boligydelse, der ellers var blevet aftalt i finansloven. Men før lovforslaget blev fortid, begyndte Udbetaling Danmark at administrere efter det. Det betyder, at 325.000 personer til januar får en reguleret boligydelse.

Det er de politiske forhandlere løbende blevet orienteret om, lyder det fra Udbetaling Danmark i en mail, som Ritzau er i besiddelse af.

Men hverken Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller de Konservative kendte til situationen, forsikrer de. DF-formand Kristian Thulesen Dahl opfordrer Udbetaling Danmark til at lægge dokumentation frem:

- Jeg håber, at Udbetaling Danmark vil redegøre for, hvor jeg er blevet orienteret om det, siger han efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn onsdag og tilføjer:

- Jeg har slet ikke været bekendt med det. Det kom som en overraskelse for mig, da jeg fik det at vide midt i Udenrigspolitisk Nævns møde.

DF-formanden mener, at Udbetaling Danmark har været "en postgang for tidligt ude" ved at administrere efter den nye boligydelse.

- Jeg synes, det er meget overraskende. Det er underligt, at man har lavet om på udbetalingerne, før loven er blevet vedtaget, siger han.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, afviser, at partierne har drøftet, hvad der ville ske, hvis de undervejs besluttede ikke at gennemføre boligydelsen.

- Hvis der er sket en eller anden form for orientering, så kan jeg i hvert fald ikke huske den. Og jeg tror ikke, at der er sket sådan en orientering.

Spørgsmål: Hvad tænker du om, at Udbetaling Danmark er begyndt at administrere efter en lov, der ikke er endeligt vedtaget?

- Min umiddelbare tanke er, at det skal man ikke gøre. Men jeg må nok hellere lytte til begrundelsen for, at man har gjort det, før jeg tager endelig stilling. Jeg ved ikke, om der kan ligge i det, at man skal justere systemerne på et bestemt tidspunkt.

Hos de Konservative kalder finansordfører Brian Mikkelsen det "en uskik" af Udbetaling Danmark.

- Det kan godt være, at man har lyst til at komme ud af starthullerne og som en travhest står og vrinsker på startbanen. Men man må vente til startskuddet lyder, og det er efter 3. behandlingen i Folketinget, siger han.

Spørgsmål: Men burde man ikke kunne gå ud fra, at en finanslovsaftale bliver vedtaget?

- Selvfølgelig må man gå ud fra, at det bliver til noget, når der ligger en finanslovsaftale. Derfor har det også været et uskønt forløb. Men når man administrerer penge, så må man vente på endelig vedtagelse, siger Brian Mikkelsen.

Han henviser til en anden del af finansloven, som der først administreres efter til efteråret 2016, nemlig den nedsatte grundskyld:

- Der talte vi med finansministeren og skatteministeren om, at vi ikke kunne nå at administrere efter det til januar. Så får boligejerne bare dobbelt nedslag i prisen til efteråret.

Udbetaling Danmark har ingen kommentar til sagen, men skriver i mailen til bestyrelsen, at det fejlagtige beløb skal tilbagebetales.

/ritzau/