Blå partier vil ikke dække afgift-hul med skattestigning

Ingen af regeringens tre støttepartier vil være med til at finansiere afskaffelsen af den grønne PSO-afgift med at hæve bundskatten.

Det kan ellers meget muligt blive løsningen på det milliardstore hul, som afskaffelsen af energiafgiften efterlader i statskassen.

- Vi ønsker ikke, at man bare tager det på bundskatten, så hr. og fru Jensen skal betale hele gildet, mens erhvervslivet går fri. Hvordan man kan kompensere for det, det må vi nu se på, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

I alt skal der findes 70 milliarder kroner. Regeringen har foreslået at spare cirka en 1/7 af regningen væk ved at droppe opstillingen af planlagte kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger væk.

Men hovedparten af finansieringen er fortsat ikke fundet. Mest oplagt vil være at sætte skatten op. Det kan begrundes med, at borgere og virksomheder til gengæld får en markant mindre elregning uden PSO-afgiften. Så øvelsen altså vil gå nogenlunde i nul.

Alligevel er De Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen, arg modstander af manøvren.

- Det, der er problemet ved at hæve bundskatten, er, at det hæver marginalskatten både i toppen og bunden, siger han og foreslår i stedet at fjerne den grønne check, der gives til folk med lave og mellemstore indkomster som kompensation for højere grønne afgifter.

- Man gav den, fordi man havde sukkerafgift og fedtafgift og større energiafgifter, som er fjernet og sat ned. Så man kunne næsten finansiere det krone for krone ved at fjerne den grønne check, siger han og tilføjer, at manøvren ikke må skade miljøambitionerne.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, mener heller ikke, at regningen skal betales ved højere skat på arbejdsindkomsten.

- Det er vi meget imod. Den regning, der er tilbage, den skal betales ved, at man udviser mådehold med de offentlige udgifter, siger han.

- Vi kunne gøre det meget billigere ved at opkøbe CO2-kvoter i EU-systemet og lade dem ligge ubrugte i en skuffe. Så ville udledningen af CO2 i EU falde.

Hvis størstedelen af PSO-regningen bliver betalt over bundskatten, vil der til gengæld være tale om en skattelettelse for fremstillingsvirksomhederne i Danmark, som vil få stor glæde af den lavere afgift på el.

Regeringen indkalder forligspartierne til forhandlinger i næste uge.

/ritzau/

Dagens Gossip