Blå vækstpartier opgiver endnu lavere selskabsskat

Det erkender Venstre, de Konservative og Liberal Alliance på vej til forhandlinger i Finansministeriet om anden del af vækstpakken, der netop især skal handle om en lettelse af selskabsskatten.

Regeringen lægger i sit udspil op til at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 procent, og det bliver svært at få regeringen overbevist om, at man skal gå hårdere til værks, erkender de Konservatives formand, Lars Barfoed.

»Jeg vil sige, at med den regeringen vi har, og med de kæmpestore problemer, de har med at blive enige med hinanden om at skabe bedre vilkår for virksomhederne, så er det nok meget vanskeligt,« siger han.

»Derfor er det også, at vi nu går ind til de her forhandlinger og siger »okay, det er så langt, vi kan komme med selskabsskatten, så må vi i stedet gøre noget for at sikre, at de tusindvis af familieejede virksomheder, som skal skifte fra den ene generation til den anden, ikke skal sende penge i statskassen, men kan lade pengene blive i virksomheden«.«

Ifølge Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), handler det om at være realistisk.

»Der skal mere til, men vi er også nødt til at være realistiske, og når man kan se, hvor store problemer denne her regering har haft med at lave dette ryk på selskabsskatten, så kan det ikke nytte noget, at vi stiller os op og siger, at hvis ikke, de sætter den yderligere ned, så kan vi ikke lave en aftale«.

Fjernelsen af arveafgiften for landets familieejede virksomheder er de tre blå partiers hovedkrav i forbindelse med forhandlingerne.

»Det vil være en rigtig god idé, hvis vi siger, at i det omfang at pengene bliver i virksomheden, så skal der ikke betales arveafgift af dem. Det er klart, at hvis man trækker dem ud til privatforbrug og skal leve i sus og dus, så skal der betales arveafgift, men hvis pengene bliver og arbejder i virksomheden, skal man ikke,« siger han.

Forslaget vil koste omkring en milliard kroner, og pengene er der, lyder det fra partierne.

»De er i den tegning, som regeringen har lagt på bordet,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Er det et ultimativt krav?

»Jeg ved godt, at I altid godt kan lide at stille den type spørgsmål. Det er først og fremmest en rigtig fornuftig idé,« siger Lars Løkke Rasmussen, der heller ikke vil svare på, om man kan acceptere blot at skære i afgiften, der er på 15 procent, i stedet for helt at fjerne den.

Det er forventningen, at man kan lukke aftalen omkring anden del af vækstpakken i løbet af ugen.

Søndag aften lykkedes det alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten at lukke første del af vækstpakken.

Dagens Gossip