Blåt flimmer og høj cigarføring fører til blå tilbagegang

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Hvis danskerne skulle i stemmeboksen i dag, ville valgresultatet sandsynligvis blive et flertal til rød blok med 90 mandater. Dermed må blå blok nøjes med 85 mandater og en andenplads. Det viser en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Det er en ombytning af resultatet fra folketingsvalget i sommeren 2015. Der fik de røde partier 85 mandater, og blå blok fik 90.

Spørger man politisk kommentator Hans Engell, kalder han målingen for alvorlige tal for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge Engell ser målingerne ud, som de gør, fordi vælgerne bekymrer sig over håndteringen af flygtningesituationen, og fordi Venstre-regeringen har svært ved at holde de blå tropper samlet.

- Der er uenighed om stort og småt i blå blok, og det tegner et grumset billede af situationen. Samtidig virker det ikke, som om regeringen har styr på flygtningepolitikken.

- Der er blåt flimmer på skærmen - for meget intern uenighed og for meget forvirring, siger han til Ritzau.

Det er Børsens politiske kommentator, Helle Ib, enig i.

- Da Venstre sad i opposition, havde de meget høj cigarføring og sagde, at de kunne gøre det bedre end Thorning. Nu blæser det i vinden, hvad der egentlig er råderum til, og det bekymrer vælgerne.

- Samtidig har vælgerne en helt overskyggende fornemmelse af krise på grund af flygtningesituationen, siger Helle Ib.

I de seneste måneders målinger har Venstre ligget lavere end til valget. Men det er første gang, en Voxmetermåling viser, at det lader til, at rød blok ville snuppe førertrøjen, hvis der var valg nu.

Ifølge Helle Ib handler denne ombytning i høj grad om, at vælgerne ikke længere har tillid til, at hverken regeringen eller blå blok kan indfri deres løfter.

- Selv om Løkke kom godt fra start, så er mange af Venstres løfter blevet undermineret i løbet af den sidste måned, siger hun.

Men det er ikke regeringspartiets udfordringer alene, der er årsag til, at de blå partier samlet set står svagere end i de tidligere målinger.

Også Dansk Folkeparti har en rolle at spille i den sag, mener Hans Engell.

- Vælgerne køber ikke den med, at Dansk Folkeparti har større indflydelse uden for regeringen end i regeringen. De kan ikke forstå, at Dansk Folkeparti ikke har brugt deres 37 mandater til mere, siger han.

/ritzau/