Bladkongen Ejbøl abdicerer - men kun et trin ned

Skrevet af admin

03/02/2014

Dagens topnyheder

Jørgen Ejbøl, der mandag er trådt tilbage som bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus har sat sig dybe spor i dansk presse.

Efter elevtiden på Aalborg Stiftstidende drog han over en række job, et smut indenom Billed-Bladet som chefredaktør over medlemskabet af chefredaktionen på Berlingske til jobbet som chefredaktør og administrerende direktør på Jyllands-Posten i 1993.

Gennem den lange karriere har adskillige tilnavne føjet sig til Jørgen Ejbøl, og med sine bastante udsagn leverede han selv inspirationen.

Ikke mindst hans meget citerede udmelding om, at hans "kampvogn ikke havde noget bakgear" gjorde, at vittige sjæle gav ham tilnavne som "aviskrigeren, pansergeneral og general Patton".

Jørgen Ejbøl er kendt for sin meget offensive og til tider aggressive strategi og ledelsesstil, som op gennem 1990'erne gjorde Jyllands-Posten til landets største avis.

Selv om bladkongen nu abdicerer fra posten som bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus - der i 2003 blev dannet som et økonomisk fornuftsægteskab mellem Jyllands-Posten og Politiken - bliver han som næstformand.

Jørgen Ejbøl, der runder de 65 år senere i februar, er kendt som en mangeårig indædt forkæmper for ytringsfriheden.

I 2013 fik han Publicist Prisen for sit mangeårige virke for pressefriheden.

Ejbøls kamp for ytringsfriheden kom også til udtryk, da Pressenævnet i december afsagde en meget hård kritik over Ekstra Bladets 10 måneder lange kampagne for at få de danske gidsler Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz hjem fra somalisk fangenskab.

Især sanktionen, hvor Ekstra Bladet måtte rydde både forside og spiseseddel, efter at kaptajnen havde klaget, faldt ikke i god jord.

Ejbøl mente, at kendelsen var et udtryk for, at politikerne ønsker at blande sig i indholdet af medierne. Politikerne derimod fandt kampagnen skadelig for forhandlingerne, og at den trak gidslernes lidelser ud.

Der er dog et sted, hvor Jørgen Ejbøls kampvogn godt kan finde sit bakgear. Det er, når han passer sin tjans i advisory board i det danske sikkerhedsfirma Guardian. Firmaet leverer blandt andet sikkerhedsløsninger og opererer under mediernes radar.

Guardian har også et speciale i at forhandle gidsler hjem. Det er her, tavshed er en dyd, og pressen en pestilens.

/ritzau/