Blæst og regn udsætter igen evakuering af polarturister

Stærk vind og regn har onsdag morgen forhindret en helikopter i at nå frem til passagererne på et videnskabeligt ekspeditionsskib, der sidder fast i isen ved Antarktis.

Skibet Akademik Sjokalskij, der sejler under russisk flag og har 74 passager og besætningsmedlemmer om bord, har siddet fast 100 sømil øst for den franske base Dumont d'Urville siden 24. december.

Tre isbrydere har også måttet opgive at nå frem til skibet på grund af dårlige forhold.

- Redningssituationen i Antarktis er uændret. Helikopteren er ude af stand til at flyve under de nuværende vejrforhold, lyder det i en meddelelse fra den australsk søfartsmyndighed, der koordinerer opgaven.

Helikopteren er om bord på den kinesiske isbryder Xue Long. Den skal evakuere de 52 passagerer, mens de 22 besætningsmedlemmer må blive på skibet.

Fra den kinesiske isbryder vil passagerne blive transporteret videre til den australske isbryder Aurora Australis.

Passagerne, der både består af forskere og turister, har sejlet i sporet af den australske geolog og ekspeditionsleder Sir Douglas Mawsons rute.

Videnskabsfolkene på det russiske skib har også udført nogle af de samme undersøgelser, som Mawsons gruppe udførte på Australiens Antarktiske Ekspedition fra 1911 til 1914. Håbet er at samle materiale, der kan bruges til klimaresearch.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip