Blair: Jeg gik i krig i Irak i god tro

Tidligere premierminister Tony Blair siger, at han tog beslutningen om at gå i krig i Irak i 2003 i god tro, og at han stadig mener, det var en god ting, at diktatoren Saddam Hussein blev fjernet.

Det skriver han i en erklæring på sin hjemmeside som svar på de stærkt kritiske konklusioner fra den britiske Irak-kommission og dets leder, diplomaten John Chilcot.

- Rapporten bør bringe alle beskyldninger om ond tro, løgne og bedrag til ophør.

- Uanset om folk var enige eller uenige i min beslutning om at gribe til militær handling mod Saddam Hussein, så tog jeg den i god tro og i, hvad jeg anså for at være i landets bedste interesse, siger han.

Chilcot siger i en gennemgang af rapporten på 2,5 millioner ord, at det var usande efterretninger, der lå til grund for krigen, og at Blair og hans regering undergravede FN's Sikkerhedsråds autoritet ved ikke at sikre sig, at et flertal støttede den militære indgriben i Irak.

Ikke desto mindre konstaterer Blair, at rapporten fastslår, at der "ikke var forfalskning eller upassende brug af efterretninger".

Han siger også, at rapporten ikke har fundet, at han og daværende præsident i USA, George W. Bush, i 2002 på dennes landsted i Crawford, Texas, skulle have aftalt at gå i krig i Irak.

Han afviser, at det var USA's og Storbritanniens - og Danmarks - militære indgriben i Irak, der har været med til at fostre nutidens terrorgrupper.

- Jeg mener, at det var bedre at fjerne Saddam Hussein, og jeg tror ikke, at det var årsagen til den terrorisme, vi ser i dag, hverken i Mellemøsten eller andre steder i verden, mener han.

/ritzau/

Dagens Gossip