Blandede bolsjer fra industri og detailhandel

Uændret humør i byggeriet, mens industrien vejrer lidt morgenluft.

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 16 i september mod minus 15 i august. Den tilsvarende indikator for industrien steg fra minus seks til minus to.

Det fremgår af helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Hos serviceerhvervene var der også mere optimistiske toner og barometeret voksede til fire fra minus én.

Omvendt vender mundvigene lidt mere nedad hos detailhandelen. Den sammensatte konjunkturindikator for detailhandlen er faldet til 6 i september fra 16 i august. Der har været en svagt stigende tendens igennem 2012 og 2013.

Hos Danske Bank ser man positivt på tallene fra Danmarks Statistik, fordi forventninger er på vej op hos både industrien og serviceerhvervene. Banken fremhæver, at det er endnu et tegn på, at den danske økonomi langsomt kravler ud af krisen.

Det er første gang siden sommeren 2011, at serviceerhvervene ser optimistisk på fremtiden.

»Den store stigning i servicetilliden er et tegn på en stigende tro på, at der i øjeblikket er en vending undervejs i dansk økonomi. Det går bedre på vores eksportmarkeder, hvilket har fået industritilliden til at stige og forbrugertilliden er også steget markant. Det er begge dele noget som smitter af på humøret i serviceerhvervene,« skriver økonom Jens Nærvig Pedersen i en kommentar til opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Sydbank fremhæver, at serviceerhvervene, industrien og byggeriet udgør den største del af Danmarks produktionen. Derfor peger det lidt lysere humør i retning af, at væksten i dansk kan være tiltagende i andet halvår af 2013.

Men makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen påpeger også, at tallene er behæftet med en stor grad af usikkerhed.

»Man skal derfor ikke finde den store klaphat frem udelukkende som følge af dagens tal. Udviklingen i Sydeuropa kan hurtigt forvandle klaphatten til en øv-hat, og de seneste dages uro i Italien er bestemt ikke nogen positiv nyhed Danmark og EU som helhed,« siger Peter Bojsen Jakobsen.

Dagens Gossip