Bliv klogere på dit lån: Læs her hvorfor du skal vælge et afdragsfrit lån

For med sådan et lån vil du faktisk få afviklet lånet hurtigere. Det afdragsfrie lån er ofte blevet udskældt som det mest usikre boliglån på denne jord.

Og boligejere der formastede sig til at optage et sådant lån var skyld i både egen og samfundsøkonomiens undergang.

Men sandheden er, at et afdragsfrit lån faktisk er det mest sikre af dem alle sammen i tilfælde af rentestigninger. I alle tilfælde de fastforrentede af slagsen.

Et afdragsfrit fastforrentet lån har nemlig den særdeles behagelige egenskab, at restgælden ved lige præcis denne lånetype, falder mere end ved nogen anden lånetype i tilfælde af rentestigninger.

Tror man på, at renterne (både de korte og de lange) vil stige markant i de kommende år, bør man derfor hurtigst muligt suse ud af sit flekslån og over i et fastforrentet afdragsfrit lån.

Konverterer man fra et F1 lån med afdrag til et fastforrentet uden afdrag, vil man tilmed sidde billigere i det.

Herefter kan man trygt læne sig tilbage og nyde afdragsfriheden, uden at få dårlige nerver over udsigten til rentestigninger.

Tværtimod kan man glæde sig over, at kunne skære en betragtelig del af restgælden af ved en efterfølgende skrå konvertering.

Ønsker man at spekulere i rentestigninger, er der imidlertid et par spilleregler, man skal følge.

Man skal gå efter lån med længst mulig løbetid og lavest mulig kuponrente.

Og så, som sagt, skal lånet være afdragsfrit. Disse lån har nemlig den største korrigerede varighed.

Den korrigerede varighed er et udtryk for, ud fra det aktuelle rente/kursniveau, hvor meget kursen på lånet svinger, hvis renten ændrer sig med 1 pct. point.

Oversat til dansk betyder det, at et fastforrentet afdragsfrit lån med laveste kuponrente og længst løbetid, er det lån, hvor boligejeren vil kunne høvle mest af restgælden i tilfælde af rentestigninger.

I øjeblikket hedder det lån et 3,5 procent afdragsfrit lån, og udbydes af blandt andre Nykredit, som oplyser til FinansBureauet, at man vil kunne forvente at skære omkring 75.000 kr. af restgælden for hver lånt million kroner, for hvert procentpoint renten stiger.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk.

Dagens Gossip