Blodigt bildrama i Beijing kædes sammen med uroregion

Et stort antal politibiler og betjente er tirsdag udstationeret ved hovedfærdselsårer i centrale dele af Beijing, rapporterer Bloomberg News.

Det sker, efter at en firehjulstrækker dagen forinden kørte ind i en folkemængde på Den Himmelske Freds Plads og brød i brand.

To turister i mængden - en fra Filippinerne og en fra Kina - blev slået ihjel, og yderligere 38 mennesker blev kvæstet.

Samtidig mistede tre personer inde i bilen også livet i den opsigtvækkende episode, der fandt sted på den travle og populære plads, som blev kendt verden over i 1989, da det kinesiske regime brutalt slog prodemokratiske protester ned.

Statslige medier i Kina skriver, at mandagens drama på Den Himmelske Freds Plads kan have forbindelser til den urohærgede Xinjiang-region.

Det er et område i det vestlige Kina, som er dobbelt så stort som Tyrkiet, og som er hjem for omkring ni millioner mennesker, hvoraf langt de fleste tilhører det overvejende muslimske uighur-mindretal.

Mange uighurer, der taler et andet sprog end Kinas dominerende etniske gruppe, hankineserne, føler sig undertrykt af regeringen og af restriktionerne på deres kultur, sprog og religion.

Avisen Global Times, som har tætte forbindelser til det kinesiske kommunistparti, skriver, at politiet har identificeret to mistænkte og fire nummerplader, som har med mandagens bilsag fra Den Himmelske Freds Plads at gøre.

De stammer alle fra Xinjiang, lyder det.

Xinjiang er ikke det eneste region i Kina, hvor mindretal føler sig undertrykt.

For eksempel har omkring 120 tibetanere siden februar 2009 begået selvmord ved at stikke ild på sig selv for at protestere mod det, de opfatter som kinesisk undertrykkelse i Tibet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip