Blodprøve kan forudsige demens

Forskere fra Rigshospitalet, Herlev Hospital og Københavns Universitet har identificeret en ny biomarkør, der kan forudsige risiko for demens, og som kan måles i en simpel blodprøve.

På sigt kan det betyde bedre forebyggelse og dermed enten udskyde sygdommen eller helt undgå den.

- Jeg vil tror, at det er realistisk indenfor en fem års periode. Vi er i gang med en lang række ekstra undersøgelser, siger Ruth Frikke-Schmidt, klinisk forskningslektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og overlæge på Rigshospitalet.

Globalt lider mere end 35 millioner mennesker af demens – i Danmark alene lever omkring 80.000 med sygdommen.

Blodprøven vil kunne medvirke til at give en mere præcis risikovurdering for, om en borger senere i livet udvikler demens.

- Derved kan de borgere, der har størst risiko for at få sygdommen, bedre identificeres end nu, siger Rikke Frikke-Schmidt.

Forskerne håber på, at den nye blodprøve kan indføres i klinisk praksis.

- Blodprøven vil gøre det muligt at målrette forebyggelse bedre og tidligere og dermed udsætte sygdommens debut og højne livskvaliteten for den enkelte, supplerer Ruth Frikke-Schmidt.

Forekomsten stiger i takt med alderen, og da livslængden konstant øges i de fleste lande, er det i stigende grad nødvendigt at kunne identificere de borgere, der har størst risiko for at få sygdommen.

I modsætning til hjerte-kar-sygdom, hvor kolesterol i blodet kan give en vurdering af risikoen for at få en blodprop, mangler man tilsvarende pålidelige risikomarkører i blodet for demens.

Forskerne viser i undersøgelsen, at et lavt niveau af biomarkøren - det såkaldte apolipoprotein E - i blodet øger risikoen for fremtidig udvikling af demens.

Dette er vist på omfattende studier af den almindelige befolkning, Herlev-Østerbroundersøgelsen og Østerbroundersøgelsen og involverer 76.000 personer.

Den nye undersøgelse er netop publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Annals of Neurology.

/ritzau/

Dagens Gossip