Blodspinning er udbredt i Superligaen

De bruger det i FC København, OB og Randers FC. Danmarksmestrene FC Nordsjælland holder sig væk, og det samme gør AGF. Meningerne om den omstridte mirakelkur, hvor skader bliver behandlet med centrifugeret blod, er delte i den danske Superliga.

Det står klart efter en rundringning til lægerne i de danske topklubber.

- Det er ikke noget, vi har benyttet os af indtil nu. Metoden er meget kontroversiel, for der er ikke stærke beviser for, at det har en effekt, lyder det fra Jesper Petersen, læge i FC Nordsjælland, der er en af de klubber, der holder sig fra behandlingen.

Tonerne i Odense er anderledes.

- Det er ikke så udbredt, at vi bruger det til daglig, men vi kender godt behandlingen. Vi bruger det, men kun meget sjældent, lyder det fra OB, hvor ortopædkirurg Thomas Haller er assisterende læge.

Behandlingen har vakt opsigt og bliver kaldt kontroversiel, fordi den ved første øjesyn minder meget om den forkætrede bloddoping, der er kendt fra cykelsportens verden.

Metoden hedder PRP-behandling, og er også kendt som 'blodspinning'. De danske klubber er ikke alene. En lang række europæiske topklubber bruger i stigende grad centrifugeret blod til skadesbehandling.

Det gælder blandt andre engelske Tottenham, hvor skadesforløbet på Gareth Bale og Jermain Defoe er sat på fast forward. Da José Mourinho i sin tid gjorde sin entré i Chelsea, var hans medbragte lægestab klar til at bruge metoden, der ligger snublende tæt på bloddoping, for at få stjernerne på benene i en ruf.

Det fik det verdensomspændende anti doping agentur (WADA) til at råbe vagt i gevær. Siden har WADA legitimeret og tilladt brugen af centrifugeret blod, så længe det foregår som et led i en skadesbehandling og ikke bliver sprøjtet ind i blodbanen.

- Det er en absolut skærpende omstændighed, hvis man bruger PRP intravenøst, fordi det så regnes for at være præstationsfremmende og dermed lig med doping, advarer direktør Lone Hansen fra Anti Doping Danmark.

For klubberne gælder det altså om at ramme rigtigt med nålen. Vicemestrene FCK har igennem længere tid behandlet med PRP.

- Jeg vil tro, at vi har gjort det et par gange i løbet af denne sæson, lød det onsdag fra FCK-læge Morten Boesen i Berlingske.

Det samme gælder top-3 klubben Randers FC, der dog forholder sig til metoden med en sund skepsis.

- Det stimulerer helingen. Der er en masse gode ting i det cellekoncentrat, som man sprøjter ind. Vi har brugt det i enkelte tilfælde i Randers, men vi er en smule afventende i forhold til at se dokumentation for effekten. Den er ikke overbevisende, lyder det fra Peter Faunø, læge for Randers FC, der samtidig er formand for kredsen af Superligalæger.

- Vi har blandt andet snakket om behandlingen på møder i DBU. Mit indtryk er, at det ikke er så udbredt endnu, for det kræver en del udstyr. Efter min mening er behandlingen ikke kontroversiel, der er meget langt fra at være i nærheden af doping, understreger Peter Faunø.

Hos OB, der også har behandlet skader med centrifugeret blod, har lægen den samme holdning.

- Det er frigivet af Anti Doping Danmark, der ikke kunne påvise en præstationsfremmende effekt. Man prøver at forkorte rehabiliteringsfasen, men præstationen bliver ikke bedre. Man må dog ikke sprøjte det ind blodårerne, forklarer Thomas Haller.

AGF tilhører kredsen af klubber, der er skeptiske overfor det centrifugerede blod. Det skyldes dog ikke forhistorien fra dopingens gråzone.

- Det gør vi ikke, og det har vi heller aldrig gjort. Vi anser det som uvirksomt. Der ligger adskillige undersøgelser bag, og det har ikke haft en påviselig effekt, pointerer Jacob Kaae Astrup, der som holdlæge tager sig af AGF-truppens skader.

Som læge mener han, at doping-diskussionen er grebet ud af det blå, men forstår godt omverdenens bekymring.

- Det lægger sig meget op af området, fordi det handler om at sprøjte blod ind i kroppen. Men det er kun blodplader, ikke blodlegemer. Jeg vil langt fra kalde det for doping, siger han.

Eilif Larsen, der i årtier har taget sig af allehånde danske topatleter, og i dag er Brøndbys læge, advarer mod behandlingen.

- Jeg kan ikke anbefale metoden. Dels fordi der mangler evidens, og dels fordi det altså ikke er godt, hvis der kommer for mange hvide blodlegemer med ind i de skadede muskler, siger han.

Hos Silkeborg IF afviser Erling Døssing, der også er U21-landsholdets læge, at behandle med centrifugeret blod.

- Det er ikke noget vi benytter her i Silkeborg, lyder det.

FAKTA - de bruger centrifugeret blod

FC København: Ja

FC Nordsjælland: Nej

Randers FC: Ja

AaB: Afventer svar

OB: Ja

AGF: Nej

Esbjerg fB: Ikke adspurgt

FC Midtjylland: Afventer svar

Brøndby IF: Nej

SønderjyskE: Afventer svar

AC Horsens: Afventer svar

Silkeborg IF: Nej

 

 

 

Dagens Gossip