Blog-indlæg førte politiet på sporet af norsk nynazist

Det oplyse den franske anklagemyndighed over for den norske tv-station NRK.

»Vi mener, han er en del af et højreekstremistisk miljø, som havde til hensigt at planlægge en terrorhandling. Det er det, han er mistænkt for. På nuværende tidspunkt er der ikke fundet nogen konkrete planer, men vi afventer at se, hvad den videre efterforskning viser,« siger Agnés Thibault-Lecuivre fra anklagemyndigheden til nrk.no.

Vikernes, der er tidligere dømt for mord, blev anholdt tirsdag. Vikernes’ kone er også anholdt, og politiet har fundet fire salonrifler på mandens bopæl i det centrale Frankrig.

Anklagemyndigheden fortæller, at mistanken mod den norske mand blev vakt, fordi han ytrede sig på internettet.

»Vi blev mistænksomme, fordi han gentagne gange skrev negative ytringer om jøder, muslimer og andre ikke-vestlige personer. Det er specielt to blogs, vi har overvåget,« siger Agnés Thibault-Lecuivre og oplyser, at man har kendt til Vikernes, siden parret flyttede til Frankrig i 2010.

Varg Vikernes blev i 1994 dømt for mordet på musikeren Øystein Aarseth og en række ildspåsættelser på norske stavkirker. Vikernes, der også er kendt under kunstnernavnet Count Grishnackh, har siden 1991 har været en del af den norske black metal-scene.

På sin hjemmeside har Vikernes diskuteret Anders Behring Beriviks manifest, men dog taget afstand fra massemordet på 77 personer i Oslo og øen Utøya i juli 2011.

Ifølge NRK opholder Vikernes sig nu på politistationen i den franske by Brive-la-Gaillarde, hvor han bliver afhørt af fransk antiterror-politi.

»Sagsgangen er, at de er varetægtsfængslet i første instans og ikke kan tilbageholdes længere end fire dage. Hvis efterforskerne ikke kan fremskaffe yderligere dokumentation for at styrke sagen, kan de blive løsladt før. Efter de fire dage er det antiterror-politiet, som afgøre den videre fængsling. De vil i så fald blive overført til Paris,« siger Thibault-Lecuivre til nrk.no.

Dagens Gossip