BNP: Dansk økonomi skuffer i 2013

Økonomien i fjerde kvartal af 2013 skrumpede med 0,5 procent, mens den samlede vækst for helåret endte på 0,4 procent. Det viser nye BNP-tal fra Danmarks Statistik.

Dermed kan det samlede billede for dansk økonomi i 2013 opgøres til at være et "nitteår", lyder det hos makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Selvom ord som forårsstemning og stemningsskifte har været gængse overskrifter for dansk økonomi, understreger dagens BNP-tal, at stilstand har været den mest passende overskrift for dansk økonomi i 2013, siger makroøkonomen.

Peter Bojsen Jakobsen vurderer, at det særligt var udviklingen i lagerbeholdningen, som var medvirkende til at lægge en dæmper på væksten herhjemme i fjerde kvartal.

- Hvilket tilslører den faktiske udvikling i dansk økonomi. Fraregner man lagrene var der nemlig kun tale om et fald på 0,1 procent, påpeger Peter Bojsen Jakobsen.

Et andet trist element i væksttallene er ifølge makroøkonomen privatforbruget, som i fjerde kvartal ikke kom op i gear, hvorfor det samlede privatforbrug faldt med 1,3 procent i fjerde kvartal.

- Selvom stormene Bodil og Allan har haft en stor betydning for faldet i privatforbruget, bekræfter dagens tal, at de danske forbrugere fortsat hænger med næbet, efter de har set en stor del af deres formue forsvinde, da boligboblen sprang i 2007, lyder det.

Hos Peter Bojsen Jakobsen peger meget dog i retning af, at vinden vender for dansk økonomi i 2014.

- Humøret blandt hos de danske virksomheder og forbrugere er højt, finanspolitikken hjælper til, og mildere vinde ser ud til at blæse over verdensøkonomien, siger han og uddyber:

- Det høje humør blandt virksomhederne og de mildere vinde over verdensøkonomien kan resultere i, at væksten i 2014 bliver den højeste i tre år.

Peter Bojsen Jakobsen og kollegerne fra Sydbank venter således en dansk vækst i økonomien på 1,3 procent i 2014.

- Der er dog fortsat stor usikkerhed, og den mulige vending er fortsat meget skrøbelig, understreger Sydbanks makroøkonom.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip