Bøde på fem millioner for kursmanipulation

Skrevet af admin

08/08/2014

Mest læste i dag

Firmaet NeuroSearch idømmes en bøde på fem millioner kroner for kursmanipulation.

Selskabet førte markedet bag lyset ved at komme med forkerte oplysninger om et nyt lægemiddels virkninger i 2010, fastslår Københavns Byret fredag.

Samtidig straffes den daværende direktør Flemming Pedersen med en bøde på en million kroner.

I virkeligheden var virkningen af det nye middel mod Huntingtons sygdom ikke så positiv, som det først blev oplyst. Først efter et par måneder fik markedet og offentligheden den rigtige besked.

Manipulationen foregik i 2010.

I løbet af bare tre dage steg kursen fra 85 til 224. Dermed blev selskabets markedsværdi forøget fra lidt over to milliarder kroner til mere end det dobbelte, nemlig 5,4 milliarder kroner.

Under sagen i byretten har Bagmandspolitiet krævet selskabet idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Derimod har NeuroSearch og den tidligere direktør nægtet sig skyldige.

Retssagen begyndte i maj og har strakt sig over en række dage.

Retten fastslår i dommen, at meddelelsen til fondsbørsen indeholdt urigtige signaler, som var egnede til at påvirke kursen.

Der er derimod ikke beviser for, at Flemming Pedersen var motiveret af en personlig fortjeneste ved afgivelse af de urigtige oplysninger.

Der er ikke tale om kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder, og med den begrundelse undgår Flemming Pedersen at blive idømt en frihedsstraf.

Ved beregningen af den personlige bøde på en million kroner har retten blandt andet lagt vægt på, at direktøren havde en årsløn på cirka syv millioner kroner.

/ritzau/