Bødskov: Danmark bliver i Europol

Det var meldingen fra justitsminister Morten Bødskov (S), da han fredag mødtes med EUs indenrigsministre i Luxembourg.

»Kampen mod grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme kræver et tæt samarbejde mellem landene. Jeg har derfor også klart tilkendegivet over for mine kolleger i EU, at regeringens holdning er, at Danmark også fremover skal være med i Europol,« siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter at EU-kommissionen har bebudet, at det hidtidige mellemstatslige politisamarbejde hæves til overstatsligt niveau. Dermed kommer Danmark under pres på grund af forbeholdet for samarbejde på det retslige område.

Det betyder som udgangspunkt, at Danmark må forlade Europol-samarbejdet, som dansk politi nyder gavn af ved bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet såsom narkosmugling og børneporno. Det er bekymrende, mener Morten Bødskov, som derfor vil erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning, der vil betyde, at Danmark selv vil kunne vælge, om man ønsker at deltage i det nye Europol.

En anden mulighed er, at den danske regering kan søge om at blive tilknyttet de nye regler om Europol ved en parallelaftale. Danmark har dog ikke krav på en parallelaftale, understreger Morten Bødskov. Indtil videre har vi på grund af EU-forbeholdene søgt om parallelaftaler seks gange, og to gange er der givet afslag.

Forslaget fra EU-kommissionen om at hæve politisamarbejdet til overnationalt niveau er fremsat for nylig, og ifølge justitsministeren er det »endnu for tidligt at lægge sig fast på den rigtige løsning«.

På rådsmødet fredag præsenterede EUs antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, også et diskussionsoplæg om »foreign fighters« - personer, der deltager i væbnede konflikter i udlandet. Fænomenet er blevet aktuelt på grund af borgerkrigen i Syrien, der tiltrækker kombattanter fra flere europæiske lande.

»Det er meget bekymrende, at så mange personer rejser til Syrien for at deltage i væbnede konflikter,« siger Morten Bødskov.

»Disse unge mænd – ofte med militante islamiske synspunkter – modtager kamptræning og gennemgår en yderligere radikalisering. Regeringen prioriterer indsatsen mod foreign fighters højt og er positivt indstillet over for et tæt samarbejde med relevante samarbejdspartnere om at håndtere udfordringerne på området,« siger han.

Dagens Gossip