Bødskov kalder debat om offentlighedslov for unuanceret

Det mener justitsminister Morten Bødskov (S), der som den ansvarlige minister har fået kritik fra flere kanter frem mod den endelige vedtagelse.

Ministeren har dog været glad for debatten, siger han.

»Debatten har været en kende unuanceret, og derfor synes jeg faktisk, at den lange debat har været god, for den har været med til at fremhæve, at det ikke er, som det har været i fremme i pressen,« siger ministeren og understreger, at selvom den nye lov lukker ned for offentlighedens mulighed for aktindsigt nogle steder, så åbner den op flere steder.

»Der er ikke tale om et lovforslag, der ruller gardinerne ned. Der er tale om en lov, der udbygger åbenheden i den offentlig forvaltning. Selv der, hvor der er begrænsninger - de få steder - er der også nye muligheder for at få aktindsigt i papirer, som man ellers ikke ville have fået,« siger han.

Forslaget til den nye lov er blevet kritiseret for at indskrænke offentlighedens adgang til at få aktindsigt i ministerier. Samtidig åbner den dog også op for mulighederne for at få indsigt i kommunerne og regionerne. Og netop det sidste er værd at hæfte sig ved, mener Bødskov.

»Der er en hel række udvidelser af mulighederne for åbenhed og aktindsigt i den offentlige forvaltning, og så er der nogle meget, meget få indskrænkninger. Det er et lovforslag, der er i balance,« siger han.

Omkring 85.000 danskere har på nettet skrevet under på en protest mod loven op til vedtagelsen, men det finder Bødskov ikke odiøst.

»Det er ikke uset, at der underskriftindsamlinger, når der er store samfundspolitiske spørgsmål i spil, og man må sige, at så længe det er bredt fundere - og det er det jo med opbakning fra to tredjedele af Folketingets medlemmer - så synes jeg sådan set, det er meget trygt. Det er et stabilt flertal om en vigtig lov,« siger han.

Dagens Gossip