Bødskov: Kun begrænset svindel med velfærd i EU

Justitsminister Morten Bødskov (S) medgiver forud for et møde torsdag med EU-kollegerne i Bruxelles, at der ikke ser ud til at være omfattende problemer med EU-borgere, der rejser til udlandet og decideret snyder sig til velfærdsydelser.

Debatten tager udgangspunkt i en rapport fra EU-Kommissionen, der over det seneste halve år har samlet oplysninger ind fra medlemslandene om de konkrete problemer.

- Det er bestemt fint, det kommissionen har lavet. Det tegner et billede af, at der måske ikke er det store problem.

- Men det betyder ikke, at vi ikke skal holde yderligere øje med det og se på, om vi kan finde nye værktøjer til at dæmme op imod det. For alle har en interesse i at skærme os af mod svig og misbrug af velfærdsydelser, siger Bødskov.

Ministeren understreger, at dagens debat ikke har direkte forbindelse til sommerens hede danske debat om EU-borgere, der på lovlig vis får del i generøse danske velfærdsydelser som børnecheck og SU.

Men ministeren understreger, at det indre markeds regler om arbejdskraftens fri bevægelighed er et gode, der skal beskyttes.

- På den ene side er den fri bevægelighed en hjørnesten i vores EU-samarbejde. Kommer der eksempelvis håndværkere fra andre lande til Danmark, så skal de - hvis de arbejder i Danmark - selvfølgelig have de samme rettigheder som alle os danskere.

- Men de skal ikke komme i den tro, at de bare kan komme og blive forsørget. Vi skal skærme os af over for misbrug. Og vi skal selvfølgelig følge denne her udvikling meget nøje.

- Der skal ikke komme folk, som kommer for at udnytte vores systemer. Men det er vigtigt at holde tingene adskilt, siger Bødskov.

Den danske minister ønsker ikke at kommentere den britiske indenrigsminister, Theresa Mays, ønske om også at tale om en mere langsigtet revision af reglerne for fri bevægelighed.

For eksempel så nye medlemslande skal leve op til en række økonomiske krav, før deres borgere får fuldt adgang til den fri bevægelighed.

- Det, vi skal diskutere i dag, er svig og misbrug. Så må andre jo bringe op, hvad de har tænkt sig at bringe op, siger justitsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip