Bødskov: Østlande må tage større flygtningeansvar

Skrevet af admin

21/04/2015

Dagens topnyheder

Danmark kan yde en hel række af forskellige bidrag til EU's indsats i Middelhavet. Men Danmark tager allerede imod et stort antal syriske flygtninge, og derfor vil det være fair, hvis øst- og centraleuropæiske lande gør mere på det område.

Det siger den socialdemokratiske udenrigsordfører, Morten Bødskov, efter at EU-Kommissionen mandag fremlagde en 10-punkts plan for, hvad EU kan gøre for at sikre en bedre håndtering af migranter, der sætter ud på Middelhavet i synkefærdige skibe.

I weekenden kæntrede en båd, der ifølge øjenvidner havde 950 migranter om bord, og omkring 800 mennesker menes at have mistet livet.

EU-Kommissionen vil fordoble pengene til kystoperationer i Middelhavet og eftersøge og sænke de både, menneskesmuglerne har tænkt sig at anvende. Hvad Danmark konkret skal bidrage med, må afhænge af videre diskussioner i EU, mener Bødskov.

- Vi har politi, der kan bidrage, og vi har også et søværn, der kan bidrage, hvis det er det, der er behov for.

- Vi har også asylmyndigheder i Danmark, som ved, hvad der skal til for at registrere ankomne asylansøgere, siger han.

En del af EU-planen er også et frivilligt pilotprojekt for hele EU for genbosættelse med tilbud om - i første omgang - 5000 pladser til personer med behov for beskyttelse.

Fordelingen af de flygtninge ventes at blive et af de vanskeligste områder at nå enighed om.

- Man kan starte med at spørge landene i Østeuropa, hvor mange de tager. Det vil være fair, mener Morten Bødskov.

- Virkeligheden er, at i forhold til Tyskland, Holland, Danmark og Sverige tager de øst- og centraleuropæiske lande en del færre asylansøgere, end vi gør, siger han.

Hos regeringspartneren, De Radikale, mener udviklingsordfører Lone Loklindt godt, at Danmark kan tage imod nogle af de 5000 flygtninge, der skal fordeles.

- Vi har ikke sat tal på, men vi går i hvert fald konstruktivt ind i den diskussion. Men det er klart, det også er vigtigt, at andre løfter, siger hun.

Lone Loklindt kalder situationen rædselsfuld og helt uacceptabel.

- Men det er i hvert fald en rigtig god anledning til at minde om, at det slet ikke er tidspunktet at skære ned på udviklingsbistanden, tilføjer hun.

EU's stats- og regeringschefer samles torsdag til ekstraordinært topmøde i Bruxelles, hvor de skal diskutere kommissionens oplæg.

/ritzau/